Panasonic Lumix DMC-GH5
Systemkameraene i GH-serien er flaggskipene til Panasonic, som satser på både foto og video. Slik er det også med nye GH5, som er blitt klart forbedret på begge områder.
Panasonic Lumix DMC-GH5 har bevart det vi liker aller best med GH-serien, og bildekvaliteten har aldri vært bedre fra Panasonic. GH5 nedstammer direkte fra verdens første systemkamera, GH1 fra 2009. Akkurat som forgjengerne sine har GH5 en høyt prioritert videofunksjon, som blant mye annet kan filme i 4K med 50 bilder i sekundet. Til stillbilder kan man bruke funksjonen 6K Foto, der man får en sekvens med 30 bilder i sekundet, og etterpå kan man kan hente ut bilder på 18,0 megapiksler. Test-
modellen hadde ikke den ferdige firm-
waren, så funksjonen virket ikke, men
Panasonic lover at det vil fungere i den endelige versjonen. Man kan imidlertid ikke bruke 6K til filming.
Bildekvaliteten er virkelig flott på stillbilder. Sett i lys av den lille Micro Four Thirds-brikken er detaljgjengivelsen flott. Eksponeringen er sikker, og fargene er tiltalende. Det er nesten ikke korn på bildene. Rundt ISO 12 800 ser man spor av støyreduksjon, og de er tydelige ved maksimale ISO 25 600. Det er direkte-
knapper for å velge opptakshastighet og autofokus på kameraet. Står du i en situasjon som krever skifte til kontinuerlig autofokus, vrir du bare på et hjul med høyre tommelfinger. På andre kameraer må man bruke minst to knapper.
Autofokus hadde ingen problemer med å følge motiver i bevegelse på det som tilsvarer 300 mm med ni bilder i sekundet, som er topphastigheten med autofokus. Uten kan man ta 12 bilder i sekundet. GH5 er bedre enn forgjengeren på nesten alle punkter, men så er det for øyeblikket også mer enn
10 000 kroner dyrere enn GH4.
GH5 har glimrende ergonomi. Man venner seg til kamerabetjeningen, selv om det er vanskelig å se begrunnelsen for at det må være hele tre forskjellige måter for å stille f.eks. hvitbalanse og ISO-verdi samt at det skal være bruk for hele 11 brukerprogrammerte funksjonsknapper, hvorav fem av dem er trykkfølsomme områder på den berøringsfølsomme skjermen. Det går imidlertid fort å stille inn det man trenger på kort varsel, og det er det viktigste. Vi liker også den berøringsfølsomme skjermen på 3,2 tommer, som kan vippes og vris i alle retninger.
Også under filming får man fin detaljgjengivelse, og fargene kan justeres på akkurat samme måte som når man tar stillbilder. Stereomikrofonen er utmerket, om enn vindfølsom, så vi vil anbefale å bruke en ekstern mikrofon. Som tilbehør kan man få en kombinert mikrofoninngang og lydmikser, så man kan mikse lyden fra to profesjonelle XLR-mikrofonene og bestemme hvor høy lydstyrken skal være på dem.
Når en ny kameramodell er salgsklar, kalles firmware-versjonen 1.0. Vi fikk GH5 med firmware-versjon 0.48, der kontinuerlig autofokus var helt borti natta, og 6K Foto virket som nevnt ikke. Så fikk vi tilsendt en oppgradering til 0.5, og da virket autofokus, mens 6K Foto fortsatt var ubrukelig. Vi kunne imidlertid få bilder ut av en sekvens i Full HD på 1920 x 1080 piksler. Når GH5 kommer butikkene er den endelige firmwaren klar, og da skal alt fungere. Det gleder vi oss til å prøve.
Vi testet kameraet med det nye objektivet Leica Vario-Elmarit 12–60mm, som er av fremragende kvalitet. Særlig muligheten for å hente ut jpeg-bilder fra et filmklipp er virkelig fint når du f.eks. fotograferer sport, der funksjonen hjelper deg med å fange den optimale brøkdelen av et sekund.
Hvis du, som oss, er spent på å se hvordan GH5 klarer seg i direkte konkurranse med Olympus sin toppmodell OM-D E-M1 Mark II, bør du glede deg til neste nummer av DIGITAL FOTO. Her møtes de to Micro Four Thirds-toppmodellene, og du vil kunne finne direkte sammenlignbare bilder på Fordelssonen.
Conclusion
GH5 renner over av teknologi, det har flott bildekvalitet på både foto og video og får flott støtte av en rekke fine objektiver.
Systemkameraet vil by på godbiter til både foto- og videofolket og gjør begge deler utmerket, men til denne prisen er det ikke et klart valg for noen av dem.
Spesifikasjoner
- Merke
- Panasonic
- Megapiksler
- 20
- Brennviddeforl./optisk zoom
- 2
- LCD-skjerm
- 3
- Bilder/sekund
- 12
- Maks ISO
- 25600