Panasonic LUMIX DMC-GM1

Panasonic er klar med en ny, ultrakompakt kameraserie med klar appell til entusiasten. GM1 kan ligge i frakkelomma, og lokker med en flott kitoptikk, men det er mye mer å glede seg over.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.6

Panasonics G-serie er etterhvert den mest utbygde blant markedets mange systemkameraer. Serien har inntil videre delt seg opp i henholdsvis GX-serien, som henvender seg spesielt til fotoentusiaster, samt GF-serien, som mer er kameraer myntet på de fotografene som for første gang vil prøve krefter med et brukervennlig systemkamera som kan levere en bildekvalitet milevis fra markedets små kompaktkameraer.

Med LUMIX DMC-GM1 tar Panasonic et nytt og overraskende skritt. Først og fremst er GM1 med en matchvekt på bare 204 gram det minste kameraet på markedet med en Micro Four Thirds-sensor. Kameraet er også proppfullt med manuelle funksjoner, som tydeligvis henvender seg til entusiaster. Det kan brukes både halv- og helmanuelt, og kameraet har 23 autofokuspunkter samt selvfølgelig muligheten for å ta bilder i raw-format. En ny autofokusfunksjon kalt Low-Light AF, betyr at man kan stille skarpt i lysforhold helt ned til minus fire eksponeringstrinn, som tilsvarer lyset fra månen. Vi opplevde at kameraets autofokus virker overraskende godt i svak belysning.

Nydesignet lukker

GM1 har ikke noen innebygd søker eller blitssko, så man kan altså ikke montere en ekstern elektronisk søker. Til gjengjeld byr kameraet på en nydesignet lukker, som både er mekanisk og elektronisk. Den mekaniske tar seg av lukkertider ned til 1/500 sekund, mens den elektroniske lukkeren deretter tar over og sørger for lukkertider helt ned til 1/16 000 sekund. En lukkertid på bare 1/16 000 sekund er en stor kreativ gevinst med GM1, siden man da kan knipse ute i skarpt dagslys med en optikk med svært stor blenderåpning på f.eks. F1.4, og man kan fange selv den raskeste bevegelse. Speilreflekskameraer har maksimalt lukkertider på 1/8000 sekund, så GM1 setter her en ny og imponerende standard.

Kameraets kompakte design betyr dessverre at ergonomien ikke er på topp, da det ikke ligger spesielt godt i et par fullvoksne mannehender. Man kan likevel med fordel skaffe seg det eksterne grepet DMW-HGE1, som skrus fast i stativfestet, og som sikrer et dypere fingergrep. Ergonomisk savner vi også et ekstra innstillingshjul når kameraet skal betjenes helt manuelt. Her må man nemlig bruke den berøringsfølsomme skjermen til å innstille både lukkertid og blender, og dette er altfor møysommelig etter vår mening. GM1 har både et glimrende HDR-program, intervallfotografering samt innebygd wi-fi. Man kan betjene kameraet med en smarttelefon via Panasonics Image app, men dessverre støtter ikke kameraet NFC-teknologien, så man må altså opprette forbindelse mellom telefon og kamera til et trådløst nettverk manuelt.

Flotte varme farger

Den forholdsvis store bildesensoren samt kameraets moderate oppløsning på 16,0 megapiksler betyr at bildestøyen er flott under kontroll opp til ISO 3200, mens fargestøyen ses fra ISO 12 800. Detaljgjengivelsen er bedre hos de konkurrentene som har APS-C-sensorer og en høyere oppløsning. Fargegjengivelsen er derimot flott, da den leverer varme og mettede farger, uten at det går ut over de kjølige blå nyansene. I motiver med mange skygger ses litt undereksponering, mens kameraet motsatt klarer seg utrolig godt i motlys. Det nyutviklede kit–objektivet 12-32mm F3.5-5.6 tegner flott skarpt, men man kan selvfølgelig også bruke G-seriens mange objektiver. Kitobjektivet er likevel etter vår mening det mest opplagte valget, da G-seriens større objektiver fort kan virke for klumpete på det lille kamerahuset.

Panasonics ingeniører har faktisk også funnet plass til en liten innebygd blits, der ledetallet likevel er beskjedne fire. Det betyr at man får mest ut av å bruke den som utfyllingsblits.

Videopptakene er ganske flotte, og man kan velge mellom formatet AVCHD og det mer plasskrevende mpeg-4. Det oppladbare
batteriet er derimod skuffende, da det bare klarer 220 bilder per opplading.

Conclusion

GM1 er markedets minste systemkamera og samtidig et av de lekreste. Ergonomisk er det kompakte kameraet likevel en utfordring for større hender, mens den berøringsfølsomme og knivskarpe skjermen til gjengjeld trekker opp. Detaljgraden når ikke helt konkurrentene, og vi savner flere innstillingshjul samt en ekstern blitssko, men skal det være smått og godt, bør man klart overveie LUMIX GM1.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
16,0
Brennviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
25 600