Panasonic LUMIX DMC-GX1

Panasonic har systemkameraer både med og uten søker. Blant dem uten søker er GX1 det med høyest kvalitet og mange innstillingsmuligheter.

#Kamera #Panasonic
8.3

Panasonic har systemkameraer både med og uten søker. Blant dem uten søker er GX1 det med høyest kvalitet og mange innstillingsmuligheter. Vi fant GX1 til 3990 kroner, men det er med det billige 14-42 mm-objektivet. Panasonic valgte å stille til test med objektivet på 14-42 mm med motorzoom. Det betyr for det første at kombinasjonen av kamera og objektiv er merkbart mindre, og for det andre at man under videoopptak kan zoome helt jevnt, noe som er vanskelig med en manuell zoom på et kamera i denne klassen. Det testede kameraet er kort sagt Panasonics mest avanserte kombinasjon når det gjelder systemkameraer uten søker. Det er samtidig det suverent minste kameraet i testen og det eneste som kan ligge i en stor lomme.

Klassiske detaljer

GX1 er også lett å bruke for en nybegynner. Velger man programmet P og trykker på iA-knappen oppe på kameraet, så den lyser blått, er kameraet i begynnertilstand, hvor det selv analyserer motivene og stiller inn alt helautomatisk. Ut over å være et kompetent kamera i seg selv er det derfor verd å vurdere som kombinert familiekamera og supplement til en tung speilrefleksutrustning. Oppbygningen er klassisk med programhjul oppe på kameraet. De øvrige innstillingene gjøres via knapper, meny eller den trykkfølsomme skjermen. De berøringsfølsomme funksjonene er ikke så godt integrerte som hos Canon, og utløser man kameraet ved å trykke på skjermen, er kameraets reaksjonstid treg. Skjermen gjengir farge og eksponering korrekt, men den er ikke fleksibel. Eksponeringen er gjennomsnittlig. Man må holde øye med skjermen og bruke eksponeringskompensasjonen, men det er uproblematisk. Fargegjengivelsen er nydelig, men generelt foretrekker vi å øke fargemetning og ikke minst kontrast litt for å få brukbare jpeg-bilder med en gang. I standardinnstillingen håndterer GX1 imidlertid motiver med høye kontraster bedre enn noe annet kamera i testen. Video er en fornøyelse med GX1. Det har meget fin farge- og detaljgjengivelse, og takket være en glimrende innebygd mikrofon og den lydløse, glidende zoomen får man flotte opptak. Med et kamera som dette får man virkelig øynene opp for mulighetene med video.
GX1 fås i fargene sølv eller svart.

Konklusjon

GX1 er det eneste som kan ligge i en lomme. Det er en fornøyelse å bruke – spesielt med det superkompakte motor­­­zoom­­­objektivet.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
15,8
Brennviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
4,2
Maks ISO
12800