Panasonic Lumix DMC-GX80

For første gang har Panasonic fjernet anti-alias-filteret i et av systemkameraene sine. Og gevinsten er fremragende bildedetaljer.

#Kamera #Panasonic
9.0

Vi har sett det med flere andre kameraer på markedet, og nå er turen kommet til Panasonics speilløse systemkameraer, der GX80 er det første som lanseres uten et anti-alias-filter. Vanligvis sitter det foran bildebrikken og sørger for å sløre lyset en anelse, for å forhindre stygge mønstre i f.eks. skjortestoff. Men risikoen er liten, og bildene kan bli en anelse skarpere hvis man fjerner det. Gevinsten ser man så fort man går bildedetaljene etter i sømmene. Detaljgraden er rett og slett forrykende fra de 15,8 megapikslene kameraet kan by på. Over ISO 800 begynner støyreduksjonen å gjøre seg gjeldende, men man får fortsatt utmerkede resultater. Fra ISO 12 800 er det en god del støy. GX80 har ekstremt sikker eksponering, med flotte detaljer i både høylys og skygger, og fargegjengivelsen blir fin med mettede og naturlige farger. Kameraet har en fleksibel og berøringsfølsom skjerm. Den kan vippes 80 grader opp og 45 grader ned. Vi skulle gjerne sett at den også kunne roteres. Kameraet har en glimrende elektronisk søker. Den er skarp og oppdateres raskt. Det er smart at man kan velge fokuspunkt gjennom å trykke på skjermen med søkeren mot øyet.
Kameraet kan filme video i 4K med 30 bilder i sekundet. Det betyr også at man kan bruke programmet 4K Photo Mode. Det vil si at kameraet tar 30 bilder i sekundet, så lenge man holder utløserknappen nede. Etterpå kan man velge ut det still­bildet man vil ha. Oppløsningen her er 8,3 megapiksler, noe som er godt nok for utskrifter i opptil A3.

4K-funksjonen kan også brukes med programmet Post Fokus, som kan fange det samme motivet i 30 forskjellige varianter. Etterpå kan man velge den fokuseringen man ønsker. Det fungerer fint, og i dagslys kan man knipse håndholdt.
Panasonic har nå mer enn 20 objektiver i porteføljen, og i tillegg kan man bruke objektiver fra Olympus og uoriginale produsenter. Kameraet selges blant annet med objektivet Lumix G VARIO 12–32mm F3.5–5.6 ASPH. MEGA O.I.S. Det kan klappes sammen så kamera med objektiv kan ligge en halvstor jakkelomme. Med brennviddeforlengelsen på 2x tilsvarer objektivet 24–64 mm.
GX80 har innebygd wi-fi samt en fin liten blits. Den er spesielt fin som utfyllingsblits. Ergonomisk ligger kameraet skikkelig fint i hånden. Den innebygde bildestabiliseringen virker samtidig på fem akser så det er meget få bilder som blir rystede, selv i svak belysning. Også autofokusen imponerer oss. Den reagerer lynraskt, og samtidig kan man velge manuelt mellom 49 individuelle fokuspunkter.
GX80 er betydelig mindre enn Panasonics toppmodell GX8 og fungerer derfor som et godt supplement til fotoentusiastens tyngre og større speilreflekskamera. GX80 er smalt og laget i hardfør aluminium, og både knappene og innstillingshjulene er robuste.

Konklusjon

Kvaliteten er forrykende – spesielt på lavere ISO-verdier. 4K brukes godt – også til bilder, og det har en lekker elektronisk søker.
Skjermen på 3,0 tommer kan vippes opp og ned, men den kan dessverre ikke vris. Det begrenser opptaksvinklene.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
15,8
Brennviddeforl./optisk zoom
xx
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
8,0
Maks ISO
25800