anm_panaLX15_01

Panasonic LUMIX DMC-LX15

Med et blendertall på F1.4 er Panasonic Lumix LX-15 et lyssterkt alternativ for situasjoner der speilreflekskameraet er for stort og tungt.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.4

Panasonic LUMIX DMC-LX15 er et kompakt og lommevennlig kamera for entusiaster og profesjonelle. Det er utstyrt med en stor 1”-bildebrikke og et skikkelig skarpt Leica-objektiv på 24–72 mm, som klarer helt opptil F1.4 på korteste brennvidde og F2.8 på den lengste. Bildekvaliteten får ytterligere drahjelp av høy oppløsning og finkornet ISO-gjengivelse opptil ISO 800. LX15 filmer i 4K-oppløsning. Den store, berøringsfølsomme skjermen er på tre tommer og kan man vippe opp og fram for selfier, men ikke nedover. Skjermen forskjønner bildene noe, så et bilde som ser bra ut på skjermen, kan fort vise seg å være nesten en blender feileksponert. Kameraet har innebygd blits, alt av automatikk og en lekker
blenderring på objektivet. Dessuten er det hele åtte programmérbare funksjonsknapper på kameraet, hvorav fem er berøringsfølsomme felter på skjermen. LX er Panasonics luksusserie, som ble introdusert i 2005, og i 2008 kom LX3, som vi likte veldig godt. Senere kom LX100 fra 2014 med en Micro Four Thirds-sensor på 13,0 x 17,3 mm. Nå har Panasonic valgt en bakbelyst cmos-sensor som måler 8,8 x 13,2 mm. Umiddelbart skulle man tro at dette var et skritt tilbake, men når vi sammenligner LX15 med det vi fikk fra LX100, så finner man forbausende liten forskjell på bildekvalitet – og ikke minst når det gjelder detaljgjengivelse.
Kameraet er glatt, og det er vanskelig å finne et skikkelig grep på det, så man holder det ekstra godt fast. Det gjør det lett å komme borti Fn1-knappen, som plutselig kan endre innstillingene på kameraet, uten at man blir oppmerksom på det. Det er imidlertid en større svakhet at kameraet ikke har en søker.

4K-foto er en ny og god funksjon. Hvis du synes at det er vanskelig å fange det helt riktige øyeblikket med en musiker, en sportsprestasjon eller noe annet, kan du ta det opp i 4K-video med 30 bilder i sekundet, og etterpå kan du hente ut det beste bildet fra filmen som en jpeg. Da blir det på 8,8 megapiksler og tåler dermed en A4-utskrift. Post Focus er en annen 4K-fotofunksjon i kameraet. Det vil at det tar en rekke bilder med minimalt forskjøvet fokusering, og etterpå kan du bla deg gjennom dem og hente ut et jpeg-bilde på samme måte, der fokus ligger riktig. Det fungerer, men krever stativ. Under 4K-fotografering og -video endrer zoomområdet seg til 36–108 mm.
Med Lumix DMC-LX15 har Panasonic har lagt seg på hjul etter Sony RX100-serien, helt fra design og spesifikasjoner til mål og vekt, uten å gi sitt eget kamera mer enn 4K-foto. Da vinner man ikke kappløpet. Spesielt ikke fordi du kan få et RX100 III som tar like gode bilder til en lavere pris. Og i tillegg har det en svært nyttig innebygd elektronisk søker.

Conclusion

Flott skarphet over hele det nyttige zoomområdet på 24–72 mm og veldig fin lysstyrke. Praktisk blenderring på objektivet og innebygd blits.
Det er vanskelig å få et godt tak på det lille, glatte kameraet, og det er for enkelt å feilbetjene det. Men den største svakheten er mangel på søker.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
3
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
25600