Panasonic Lumix DMC-TZ100

Reisefotografer vil lynraskt finne plass til Panasonics nye kompakte reisekamera DMC-TZ100. Bildekvaliteten imponerer voldsomt, og Panasonic har nye triks klare.

#Kamera #Panasonic
8.9

Panasonics TZ-serie kom først ut i 2006 og har siden vært Panasonics kandidat til små reisekameraer med zoom og mange kreative funksjoner. Den største nyheten med TZ100, som har 10x zoom tilsvarende 25-250 mm, er en ny og større bildesensor av 1”-typen. Et klokt tiltak, da bildekvaliteten nyter godt av de større pikslene. Bildestøy ses først fra ISO 3200, hvor støyreduksjonen imidlertid sørger for at kornene er under kontroll. Fra ISO 6400 og opp til 25 600 er bildene derimot ganske kornete. Kameraets evne til å treffe en perfekt eksponering imponerer, og selv i vanskelige motiver med kraftig høylys og dype skygger er detaljene i jpeg-bildene flotte. I raw er toneomfanget enda bedre, og med en oppløsning på 20.1 megapiksler betyr det samtidig at detaljgraden er veldig fin helt opp til ISO 1600. Skarpheten er best ved de midtre blendertallene, men selv ved de minste er det bare en anelse uskarphet å se ytterst i bildehjørnene. TZ100 konkurrerer med Sonys RX-serie og Canons G-serie. Her står Panasonic sterkt på videoer, siden TZ100 leverer fremragende opptak i 4K med 30 bilder i sekundet. TZ100 eksponerer også bedre enn konkurrenterne, men detaljgjengivelsen er best hos Sony. En svakhet er den elektroniske søkeren på kameraet, som riktignok har en hurtig reagerende øyesensor, men den er både mørk og kornete. Den nye kreative funksjonen Post Fokus er til gjengjeld smart. Her brukes 4K-videopptakene til å knipse en serie bilder av det samme motivet med forskjellige blenderverdier. Senere kan man selv velge hvilken fokus og dybdeskarphet som passer best til det motivet man først har fanget på film.

TZ100 har en håndfull glimrende snarveisknapper, og fokusringen kan stilles til enten å styre blenderen, lukkertiden eller den manuelle fokuseringen.
Objektivets lysstyrke er på F2.8-5.9, noe som betyr at den størst mulige blenderen ved maksimal tele, som tilsvarer 250 mm, er F5.9. Hvis man bruker vidvinkel og en stor blender, kan man aktivere den elektroniske lukkeren, noe som sikrer at man deretter kan knipse med lukkertider ned til 1/16 000 sekund i dagslys uten å måtte blende ned. Den berøringsfølsomme skjermen er også fin, og har selv i sterk sol en realistisk gjengivelse av motivene. Vi skulle imidlertid gjerne sett at skjermen var fleksibel på et kamera til en såpass høy pris.

Konklusjon

Bildekvaliteten er kameraets største styrke. Fargene er naturtro, og eksponeringen er fremragende under alle lysforhold. Videoopptak i 4K.
Den elektroniske søkeren er for mørk, for liten og for kornete – ikke helt et alternativ til kameraets lcd-skjerm, som gjerne kunne ha vært fleksibel.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
20,1
Brennviddeforl./optisk zoom
10
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
25.800