Panasonic Lumix DMC-TZ70

Den nye model Lumix DMC-TZ70 fra Panasonic er et svært godt reisekamera, hvor man føler seg hensatt til analoge dager, men samtidig får den nyeste teknologien.

av Utstyrsguiden #Kamera #Panasonic
8.3

Dette lille kameraet med en kraftig zoom på 30x, er fint til de varierte motivene man finner på turen. Det er allikevel rundt objektivet at kameraets trumfkort befinner seg. Her sitter det nemlig en genial kontrollring, så man lynraskt kan velge lukkertid eller blender. Den kan også brukes til å innstille fokus manuelt. Her får man også hjelp av funksjonen Focus Peaking, som tegner opp de delene som er i fokus, så man kan se tydelig på skjermen hva som blir skarpt. Lcd-skjermen er verken fleksibel eller berøringsfølsom.
Til gjengjeld er den skarp og gjengir eksponeringen nøyaktig.
Selv om kameraet er lite, er det i klassisk stil også innebygd elektronisk søker, som vi brukte ofte i testperioden. Den er god og detaljert, og en fordel i kraftig sollys.
Kameraet har også innebygd wi-fi, og via NFC-teknologien kan man overføre bilder fra en telefon lynraskt. Man kan også benytte seg av en smart-
telefon som fjernutløser.
Bildekvaliteten byr på flotte naturtro farger med en god metning, men skyggene blir ofte litt tunge. ISO-verdiene strekker seg fra 80 til 6400, men selv om kameraets oppløsning bare er 12,1 megapiksler, så betyr den lille cmos-bildesensoren, som bare måler 6,17 x 4,55 mm, at detaljgraden skuffer. Fra ISO 800 begynner støyreduksjonen å ta hardt tak.

Indstillingshjulet bag på kameraet er lille, men det er fint, at to FN-knapper kan indstilles, så de fx giver adgang til ISO eller hvidbalance. At TZ70 er tænkt som et rejsekamera, ser man tydeligt på en funktion som fx timelapse, hvor man nemt kan skabe en flot video af en solnedgang. Kameraets objektiv bærer Leica-navnet, men med en beskeden lysstyrke på F3.3-6.4 er man ofte nødt til at skrue op for ISO-tallet, hvilket koster detaljer.
Video optages i Full HD med 30 billeder per sekund, og her er kvaliteten af både lyd og billede bedre end hos mange af konkurrenterne. Actionbilleder kan man også sagtens skyde med kameraet, da man kan tage ti billeder i sekundet i fuld opløsning med fast fokus, mens man maksimal når op på seks billeder per sekund, hvis man bruger følgefokus. Vi savner dog indbygget gps i det ellers oplagte rejsekamerakameraet.

Konklusjon

Kontrollringen som sitter rundt objektivet, er genial når man lynraskt vil velge blender, lukkertid eller innstille fokus manuelt.
Korn er irriterende, men kraftig støyreduksjon er enda verre, da det gjør bildene uskarpe. Fra ISO 800 og oppover er den altfor kraftig.

Spesifikasjoner

Merke
Panasonic
Megapiksler
12
Brennviddeforl./optisk zoom
30
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
6400