Pentax K-30

Vi ga kameraet en grundig runde under springen, og kunne så bare tørke av og fotografere videre. Det er nyttig.

#Kamera #Pentax
8.7

Når man tar opp K-30 for første gang, er det absolutt ingenting som signaliserer at det er testens billigste kamera. Man må opp i et halvprofesjonelt kamera for å få en ergonomi som er på samme nivå, og kameraet er som testens eneste forseglet mot fukt og støv hele 81 steder. Det er objektivet på 18-55 mm også. Vi ga kameraet en grundig runde under springen, og kunne så bare tørke av og fotografere videre. Det er nyttig. Skjermens grafikk er testens tydeligste og mest informative. Dessverre er skjermen ikke fullt så presis som de beste, og det kan være vanskelig å vurdere om et bilde er veleksponert. Menyen fungerer godt, men er ikke så elegant. Betjeningen foregår på store knapper, og som testens eneste kamera har K-30, to innstillingshjul under høyre tommel- og pekefinger, akkurat som på et profesjonelt kamera.

Få tilkoblingsmuligheter

Vi målte det til å kunne ta 314 jpeg-bilder kontinuerlig. Det er ti ganger så mange som konkurrentene. Til gjengjeld er tilkoblingsmulighetene få. Vi savner spesielt mikrofoninngang samt hdmi-tilkobling. K-30 imponerte med å komme best ut av målingene våre av bildestøy. Fargegjengivelsen er forsiktig, men kan justeres. En fin detalj er at når man har tatt et jpeg-bilde, kan man med en gang trykke på en knapp og få bildet lagret som raw. Bilder kan naturligvis både tas i jpeg og raw. Eksponeringen er litt usikker, og man må bruke eksponeringskompensasjonen en del, noe som imidlertid også er enkelt. Der man kanskje må gi +0,7 med et av de andre kameraene, kan K-30 lett ha bruk for det dobbelte. Automatikken har en tendens til å prioritere kort lukkertid, selv om det krever høyere ISO. Det er en bra måte å forbedre skarpheten og utnytte kameraets velkontrollerte støy på.
Vi har tidligere rost kameraets HDR-funksjon, og den er fremdeles god, men nå har de nyeste konkurrentene innhentet Pentax’ forsprang. I bildemidten, som er det viktigste, tegner objektivet knivskarpt, men kantskarpheten er absolutt på det jevne, og det er synlig vignettering og fortegning. Objektivet leveres med en god motlysblender. Den må kjøpes som tilbehør hos Canon, Nikon og Sony og fås ikke til Olympus og Panasonic. Disse fem merkene har imidlertid et betydelig større utvalg av objektiver.

Konklusjon

Pentax K-30 er et glimrende kamera til en meget konkurransedyktig pris. Det er også det eneste kameraet i testen som kan tåle kraftig regn.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
6,3
Maks ISO
25600