Pentax K-5 II

K-5 II treffer konsekvent eksponeringene særdeles godt, både hva angår lys og farge. De fleste bilder kan umiddelbart brukes uten bildebehandling da lys, kontrast og fargegjengivelse er glimrende.

#Kamera #Pentax
8.7

K-5 II er det nærmeste du kommer et godt, gammeldags speilreflekskamera i denne testen. Tall og bokstaver på skjermen og displayet på oversiden er så store, tydelige og godt fargekodede, at du enkelt kan lese dem, selv om du har glemt lesebrillene hjemme. Det er med på å sikre en meget høy brukervennlighet. Kameraet er ikke større enn de andre speilrefleksene, men føles slik på grunn av sit kantete ytre. K-5 II ligger imidlertid godt mellom hendene, knapper og hjul er store og fornuftig plassert. Kameraet har en storebror i form av K-5 IIs, som skiller seg ved å ikke ha anti-alias-filter og koster 2000 kroner mer. Kamera og alle originalobjektiver merket WR, herunder kitobjektivet på 18-55 mm, er tettet mot vann og støv. Vi ga K-5 II og kitobjektivet ti minutter under springen, tørket av, og det virket så uten problemer. Flere av de andre kameraene er også tettet, men det er jo ikke objektivene, å da hjelper det jo ikke. Sammenlignet med Canon, Nikon og Sony er Pentax’ utvalg av objektiver ganske begrenset, og det må tas med under kjøpsvurderingene. På den annen side har Pentax flere objektiver enn Samsung, og dessuten har Sigma og Tamron et godt utvalg av billige objektiver som passer til Pentax. K-5 II selges i sett med en værbestandig optikk på 18-135 mm til 9759 kroner, og det ville vært vårt valg.

Sikker eksponering

K-5 II treffer konsekvent eksponeringene særdeles godt, både hva angår lys og farge. De fleste bilder kan umiddelbart brukes uten bildebehandling da lys, kontrast og fargegjengivelse er glimrende. Vi ser ingen grunn til å betale ekstra for s-versjonen uten anti-alias-filter. Bortsett fra at det er like mye støy på ISO 200 som 400, er korn fint under kontroll. Verdien på ISO 51 200 er meget høy, men dels har de andre kameraer ikke denne muligheten, dels går K-5 II normalt kun til ISO 12 800. De to øverste trinnene må aktiveres først. Hvorfor vinner så ikke dette kameraet testen? Det er da også bare to poeng opp til Nikon, men Pentax er tyngre å jobbe med, og autofokusen er ikke på nivå med de beste. I tillegg kommer det at kameraet ikke er spesielt godt til video. Vi savner f.eks. inngang til ekstern mikrofon, og du må nesten filme en heavy metal-konsert for å overdøve kitobjektivets fokusmotor.

Konklusjon

Vi liker kameraet og setter pris på ergonomi og den sikre eksponeringen. Autofokus er ikke på topp, men det er til gjengjeld værbestandig.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
6,3
Maks ISO
51200