Pentax K-50

Den lyse søkeren og de værbestandige fortrinnene setter K-50 i en klasse for seg selv. Bildekvaliteten er god, men krever at du kjøper en dyr kitoptikk.

av Utstyrsguiden #Kamera #Pentax
8.6

Pentax K-50 er litt større og noe tyngre enn konkurrentene. Det er det en god grunn til. I stedet for pentaspeil er søkeren nemlig bygd opp med et pentaprisme som profesjonelt orienterte speilreflekser, noe som gir et større, lysere og bedre søkerbilde. Dessuten er Pentax K-50 tettet mot støv og fukt på hele 81 steder og objektivene til kameraet med betegnelsen WR er også værbestandig. Vi testet kameraet med den billige kitoptikken 18-55 mm WR og vi ga det et par minutter under springen, tørket det og fotograferte videre. Zoomobjektivet har dessverre ikke egen fokusmotor, men dras i gang av en motor som sitter i kameraet. Det bråker og beveger seg merkbart i kameraet når fokusringen dras med rundt under autofokusen. Kameraets ergonomi er veldig bra og den fargekodede oppdelingen på skjermen er den tydeligste på markedet. Til gjengjeld gjøres bildene mye finere på skjermen og dekker f.eks. over mindre feileksponeringer. Teksten i menyen vises 50 prosent større enn hos konkurrentene, og den kan til og med gjøres enda større. Det er knapper direkte til de viktigste funksjonene og en smart knapp på siden av kameraet. Dersom du har tatt et godt jpeg-bilde som du også gjerne vil ha i raw kan du nå lagre en raw-versjon ved å trykke på denne knappen.

God til kontraster

Til tross for sin beskjedne oppløsning har K-50 en fin detaljgjengivelse. Fargegjengivelsen er pen med den automatiske hvitbalansen og det er fint i og med at forhåndsinnstillingene for hvitbalansen ikke treffer helt nøyaktig. Kameraet går til ISO 51 200, men en bør ikke gå over 12 800 da bildene blir for kornete. Kontrastrike motiver håndteres bra og Pentax har en av de beste HDR-funksjonene som med tre eksponeringer kan lage en pen gjengivelse av et motiv som treffer hele 11 eksponeringstrinn. Batteriet gikk tom for strøm dobbelt så fort som Pentax lover. K-50 kan bestilles i hele 120 fargekombinasjoner, det er det ingen andre produsenter som tilbyr. Vi fant K-50 med den værbestandige kitoptikken til 4990 kroner. Objektivet er likevel som tidligere nevnt bråkete, så vi vil anbefale deg å gå for settet med den tettede zoomoptikken på 18-135 mm som har en bedre, lydløs autofokus. Dette settet koster 7995 kroner.

Conclusion

Den lyse søkeren og de værbestandige fortrinnene setter K-50 i en klasse for seg selv. Bildekvaliteten er god, men krever at du kjøper en dyr kitoptikk.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
16,1
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
7,0
Maks ISO
51 200