anm_pentaxK70_01

Pentax K-70

K-70 er den minste modellen i Pentax-systemet. Det er et avansert speilreflekskamera til prisen, som blant annet byr på svært høy lysfølsomhet.

#Kamera #Pentax
8.6

Pentax K-70 må kjempe mot sterke konkurrenter som Canon EOS 760D og Nikon D5500 i denne prisklassen, og kameraet klarer seg imponerende godt. Søkeren er av den lyse og kontrastrike prismetypen, den viser 100 prosent av motivet. Både K-70 og kitobjektivet er værforseglet, og det liker vi svært godt. Man kan ta bildeserier på opptil seks bilder i sekundet, og lysfølsomheten kommer opp på hele ISO 102 400. I tillegg finner man noen Pentax-spesialiteter, slik som effektiv HDR og en knapp som kan forvandle jpeg til ekte råformat. Kameraet, som har en oppløsning på 24,0 megapiksler, har innebygd wi-fi, en skjerm man kan vippe og vri i alle vinkler, en fin innebygd blits og filming i Full-HD.
Bildekvaliteten er svært god under fotografering, med finkornede bilder opptil ISO 25 600. ISO 51 200 fungerer også, men ISO 102 400 blir bare såvidt akseptabelt. Det hjelper heller ikke mye med maksimal støyreduksjon. Eksponeringen er sikker, og fargene er nydelige under alle lysforhold. Man har hele 12 forskjellige forhåndsinnstillinger som kan prege fargegjengivelsen. K-70 kan bruke både Pentax sitt eget råformat, som heter pef, og det universelle dng-formatet. Det betyr at man kan åpne filene i stort sett alle raw-konvertere. Kameraet kan kompensere for objektivfeil, som fortegning og vignettering. Merkelig nok er denne funksjonen skrudd av som standard.
Ingen er perfekte, og akilleshælen til Pentax er autofokusen. Det er litt trøblete å velge manuelt mellom de bare 11 fokuspunktene, og det er litt synd, for kameraets egne valg er ikke alltid optimale.

I motsetning til hos storebror K-1, må man inn i menyen til K-70 for å endre fokusinnstillingene. Og dette tar, akkurat som med fokushastigheten til kameraet, litt for lang tid. K-70 er med andre ord ikke et actionkamera, men for rolige motiver klarer nok autofokusen å holde følge. Kontinuerlig autofokus er ikke mulig under filming. Når det er sagt, vil kameraet kunne holde følge med de aller fleste hverdags- og feriemotiver.
Da vi var ute på fototur, gjorde K-70 et godt inntrykk. Kameraet ligger godt mellom hendene, og layouten og lesbarheten for informasjon på lcd-skjermen er klarere og tydeligere enn på noe annet kamera. Når du snur kameraet til høydeformat, snur også informasjonen seg sammen med det. Dette kan konkurrentene ta lærdom av. Det er også mye informasjon i den glimrende søkeren. Det er noe overraskende at knappene på baksiden av kameraet låser seg hvis man snur lcd-skjermen inn mot kameraet for å beskytte den mot f.eks. kulde. Det gjør det svært vanskelig å stille f.eks. ISO-verdien, for da må man inn i menyen – og man kan ikke slå av denne funksjonen.
Vi testet K-70 med kitobjektivet på 18–135 mm, som til tross for sitt store zoomområde tilsvarende 27–203 mm, balanserer fint på kameraet. Objektivet fokuserer lydløst og er tettet, og skarpheten er god. Du må ha et stativ for å få fullt utbytte av kameraet. Kameraet har nemlig en utmerket HDR-funksjon som tar opptil tre bilder med varierende eksponering og setter det sammen til ett bilde. Resultatet blir best hvis de tre bildene er tatt på nøyaktig samme måte, altså på et stativ. Pixel Shift er en spesiell Pentax-teknologi, og den krever også et godt stativ. Da tar kameraet fire raske bilder med bildebrikken noe flyttet mellom hvert av dem, slik at alle pikslene ser samtlige rgb-grunnfarger, i stedet for bare én. Så regner kameraet seg umiddelbart fram til det optimale bildet. Dette blir faktisk litt bedre, og man får blant annet flere detaljer i skyggene. Men det er avgjørende at ikke så mye som en kvist beveger seg før akkurat den delen av bildet blir pikselert, så det er lurt å ta to til tre bilder. Det er generelt lurt å ta flere bilder av et fint motiv eller være påpasselig med autofokusen. For vi opplevde at fokus kanskje lå på samme sted i bare fire av bildene hvis vi tok fem bilder av det samme motivet med dybde. Da valgte vi til slutt å fokusere manuelt, godt hjulpet av den lyse, skarpe søkeren.
Det hører også med til historien at Pentax i dag er en mer troverdig produsent av digitale speilreflekskameraer enn tidligere. Hvis du på et tidspunkt vil oppgradere ditt K-70-kamera, finnes det både et mer avansert APS-C-speilrefleks- og fullformatkamera, og tilsvarende er objektivprogrammet under fortløpende utvikling.

Konklusjon

Til prisen er K-70 usedvanlig velutstyrt. Kameraet tar gode bilder, og DSLR-systemet til Pentax har aldri stått sterkere.
Autofokusen er det svakeste punktet. Den er for treg og upresis, og man må inn i menyen for å stille den inn.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
24,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
102.400