Pentax K-S2

Pentax er ikke blitt kjedelige selv om de er tilbake på sporet. Deres nyeste speilrefleks er et gedigent kamera med en rekke fine funksjoner.

#Kamera #Pentax
8.5

Innvendig er dette kameraet identisk med forgjengeren K-S1, som heldigvis ble trukket tilbake etter bare et halvt år på markedet, og parkert i fotohistoriens dunkle haller for feilslåtte kameraer sammen med f.eks. designkatastrofen Pentax K-01. K-S2 er klart bedre. I stedet for fjollete, blinkende dioder i fronten, som gjorde diskrete bilder til en
umulighet med K-S1, er K-S2 blitt tettet mot støv og fukt. Det er allikevel fortsatt litt disko her. En krans rundt utløseren lyser grønt når du tar bilder, og rødt ved video. Lyset skifter om til
wi-fi-knappen når den fungerer som utløser, og når man slår på kameraet, lyser OK-knappen blått.
Kameraet har fått en fleksibel skjerm, det er innebygd wi-fi med NFC, og hjul og knapper er nå blitt flyttet til mer
optimale plasseringer. K-S2 selges i sett med et nytt, kompakt og sammenbrettbart objektiv på 18-50 mm, som også er værbestandig. Det legger bare 500 kroner til prisen. Man finner ikke andre værforseglede kameraer i denne prisklassen, så her har Pentax kommet seg foran både Canon og Nikon. Samlet sett er det både riktige og fornuftige endringer, som bidrar til bedre bilder. K-S2 er plastaktig, men føles allikevel fornuftig å arbeide med. En fin detalj er at når man snur skjermen fremover for å ta selfies, blir wi-fi-knappen, som sitter bedre plassert til oppgaven, automatisk til en utløserknapp. Kameraets fargegjengivelse er svært god. Det er allikevel objektivet som setter grensen for hvor skarpe og detaljrike bildene blir.

Den sammenbrettbare zoomen fokuserer lydløst og er generelt fint skarp i midten, mens hjørnene er direkte uskarpe på stor blender. Det er vignettering og fortegning på 18mm-innstillingen, selv når man i menyen har valgt at feil skal korrigeres. På F8.0 er skarpheten god, og den holder seg usedvanlig godt ned på F16. Vi opplevde K-S2 som et svært godt kamera vurdert på sine egne meritter, og det største problemet er at det må konkurrere med Nikon D5500 og Canon EOS 760D. Men da er det jo kjekt at Pentax ikke er blitt kjedelige selv om de er tilbake på sporet: Kameraet fås i fargene svart, svart/oransje eller hvit, og kan bestilles i ytterligere syv fargekombinasjoner.

Konklusjon

De verste problemene fra K-S1 er lagt på hylla og erstattet med fornuftige funksjoner. Det er f.eks. fint at K-S2 er værforseglet.
Kameraet er unødvendig kantete. Det 1500 kroner billigere og mer
avrundede Pentax K-50 har en litt bedre ergonomi.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
5,4
Maks ISO
51200