Pentax Q7

Det lille Q7 ligner mest av alt på et leketøyskamera. Bare blitsskoen og de 15 knappene, som er flere enn hos noe annet kamera i testen, indikerer at det er et kamera man ikke bør avskrive på forhånd.

#Kamera #Pentax
8.0

Pentax er markedets eksentriske kamerakonstruktør. Først kom det for eksempel et totalt mislykket kamera som K-01, og litt senere trakk man det glimrende K-5 II opp av hatten.
Det lille Q7 ligner mest av alt på et leketøyskamera. Bare blitsskoen og de 15 knappene, som er flere enn hos noe annet kamera i testen, indikerer at det er et kamera man ikke bør avskrive på forhånd. Og det viste seg å holde stikk.
De to sentrale innstillingshjulene legger seg rett under høyre peke- og tommelfinger. På det fremste velger man de automatiske funksjonene, og på det bakerste innstilling. ISO og hvitbalanse har direkte knapper, og menyen er klassisk, men logisk og tydelig utformet.
Når det gjelder det utvendige, er kameraets største svakhet at det er litt for lite til å ligge svært godt mellom hendene. Det er likevel innebygd blits, og helt usedvanlig kan den både brukes når den er foldet sammen, og når man med et trykk på en knapp får den til å sprette fire cm opp, det er nokså sjeldent å se.
Enda en god detalj er at SD-kortet sitter i siden, så man kan ta det ut selv når kameraet er på stativ. Til gjengjeld sitter usb- og hdmi-portene uforståelig nok i bunnen av kameraet. En kikk på Q-systemet bringer allikevel det eksentriske tilbake. Av de seks Q-
objektivene er to lyssvake, billige leketøysobjektiver med tilnavnet Toy, og et tredje er et
fiskeøyeobjektiv. Det eneste Pentax har til å sette i blitsskoen, er de seks speilrefleksblitsene som er like store og tunge som kameraet, eller enda mer.

Massevis av korn

Skal bildene bare brukes på skjerm og til små utskrifter, er kvaliteten grei. Mer blir det ikke til, for Q7 er egentlig et kompaktkamera med utskiftbart objektiv. Fargene er gode, men man skal ikke zoome så nært før det kniper med detaljer, og det lager mer støy enn de andre.
Objektivet overrasket positivt ved å være skarpt helt ut i hjørnene og nærmest fri for fortegning og vignettering. Det er mulig å knipse i jpeg og raw, men ikke på én gang. På forsiden av kameraet er det et hjul hvor man kan programmere fire kombinasjoner av innstillinger. Det er bildestabilisering på sensoren. Ved videoopptak brukes elektronisk stabilisering, og det virker ikke så godt. Videokvaliteten er utmerket. Q7 fås i sølv, svart eller gult.

Konklusjon

I begynnelsen hadde vi problemer med å ta Q7 alvorlig, men det kom vi til. Det svikter på bildekvaliet, men kan bli et kultkamera a la Lomo.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
12,0
Brennviddeforl./optisk zoom
4,7x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
12.800