Pentax QS-1

Pentax fornyer den ekstremt kompakte Q-serien med QS-1. Den nyeste modellen er et speilløst systemkamera i en retrodesign med en ganske liten bildesensor som klarer seg fint. Men ikke i alt.

#Kamera #Pentax
8.1

Blant mengden av kompakte speilløse kameraer, som hos Pentax heter noe med Q, kommer nå QS-1. Det har fått målene 10,5 x 5,8 x 3,4 cm og vekten er nede på små 183 gram. Designen er stilfull og retro med tydelig inspirasjon fra 1940-tallets målesøkerkameraer fra Leica. Ergonomisk sett ligger ikke kameraet bra i hendene og det gjør det litt kjedelig. Den relativt lille bildesensoren måler 7,4 x 5,6 mm og har en oppløsning på 12,0 megapiksler. Detaljgraden ved ISO 100 og ISO 200 overrasket positivt da kameraet får presset frem ganske fine bildedetaljer fra den lille bildesensoren og den moderate oppløsningen. Opp til ISO 400 klarer kameraet seg bra når det gjelder bildestøy, men fra ISO 800 blir kornene ekstremt voldsomme.

Svak skjerm

Lcd-skjermen på 3,0 tommer er hverken fleksibel eller berøringsfølsom. Skjermen har en forholdsvis lav oppløsning på 460 000 piksler og du kan ikke stole på det du ser på skjermen, da denne er for mørk. QS-1 har dessverre ingen søker men det kan fås som ekstrautstyr. Kameraet har innebygd ND-filter og en fin HDR-funksjon. Det er også glimrende at autofokusen reagerer raskt, til og med når du fotograferer i kontinuerlig innstilling. Her leverer kameraet hele fem bilder per sekund.

Fargegjengivelsen er ganske god med klare og naturlige farger, hvor kontrasten likevel er litt for kraftig. Ønsker du å ha andre fargenyanser i bildene dine kan du vri på en effektknapp forrest på kameraet. Her kan du velge mellom klare farger eller svart-hvitt, der en farge dominerer eller et falmet og nostalgisk utseende som ligner på bilder tatt på 1970-tallet. Videoopptak kan gjøres i Full HD med 30 bilder i sekundet, men her er monolyden skingrende. For 4000 kroner får du kamera og objektivet 5-15 mm F2.8-4.5. Det tilsvarer 24-70 mm. Du kan også få det med objektivet 15-45 mm (70-210 mm) til 5900 kroner.

Konklusjon

Pentax Q-S1 er et ekstremt kompakt speilløst systemkamera med en stilfull retrodesign. Bildesensoren er ganske liten, noe som betyr at det er kraftig bildestøy fra ISO 800. Fargene er likevel fine og detaljgraden er god til og med ISO 400. Kameraet selges i et par gode kitløsninger, men du bør tåle å leve med den voldsomme bildestøyen du får her.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
12,0
Brennviddeforl./optisk zoom
4,7x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
12.800