Pentax X-5

Ingenting utenpå avslører at X-5 er testens nest billigste kamera. Design og materialvalg ligger nært Pentax’ speilreflekser, og i motsetning til testens andre billige deltaker, Olympus, har Pentax både elektronisk søker og en fleksibel skjerm, som kan vippe loddrett opp og 45 grader ned.

#Kamera #Pentax
8.2

Ingenting utenpå avslører at X-5 er testens nest billigste kamera. Design og materialvalg ligger nært Pentax’ speilreflekser, og i motsetning til testens andre billige deltaker, Olympus, har Pentax både elektronisk søker og en fleksibel skjerm, som kan vippe loddrett opp og 45 grader ned. Oppstartstiden er langsom. Hele 3,3 sekunder tar det første gang man slår det på. Skjermen er god og lys. Den elektroniske søkeren er på nivå med Canons, altså liten og uskarp, men brukbar. Man skifter mellom skjerm og søker på en knapp oppå kameraet. Det er P-automatikk, manuell innstilling og motivprogrammer, men ikke blender- eller lukkertidsprioritert program. Det er vanskelig å komme til ISO-innstillingen, men ellers er kameraet godt forsynt med knapper. Menysystemet er litt gammeldags, men lett lesbart. Kameraets lave pris skyldes blant annet at det ikke følger med oppladbart batteri. Objektivet går helt opp på 22 mm, der det gjør det svært godt. Skarpheten synker litt ut mot teleområdet, der det også kommer kromatisk aberrasjon, og detaljgjengivelsen er av det beskjedne slaget. Du kommer gjennom de 26x zoom på 1,9 sekunder. Støymålingene våre var pene, noe som til dels skyldes en ganske heftig støyreduksjon, som til gjengjeld koster i detaljgjengivelse.

Konklusjon

Pentax er testens nest billigste kamera, og godt nok hvis du bare skal bruke kameraets zoomområde og ikke stiller høye krav til bildekvaliteten.

Spesifikasjoner

Merke
Pentax
Megapiksler
15,9
Brennviddeforl./optisk zoom
26x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
1
Maks ISO
6400