Samsung NX Mini

Samsung NX Mini ligner på en blanding av et smykke, et kamera og en mobiltelefon. Det har en smart blunkefunksjon for selfies, men mangler objektiver til den mer erfarne fotografen.

#Kamera #Samsung
8.3

Samsung NX Mini er et systemkamera med utskiftbart objektiv og en skjerm som kan vippes hele veien rundt, slik at du kan ta selfies.

Sensoren er på 13,2 x 8,8 mm, noe som er betraktlig mindre enn APS-C-sensoren hos de øvrige NX-kameraene, og derfor har kameraet fått sin egen objektivfatning med navnet NX-M. Så langt er det tre forskjellige objektiver å velge mellom, en fast optikk på ni mm, en på 17 mm og den mer anvendelige 9-27 mm som vi bruker her. Kameraet har også avansert wi-fi, så det er mulig å fjernstyre det og etterpå dele bildene med familie og venner. NX Mini er lett å bruke og krever lite innstillinger under fotografering. Samsung har satset på brukervennlighet for begynnere og enkelt oppsett, så det var overraskende da det dukket opp en ekstra løs blits selv om kameraet allerede har en innebygd.

Dessuten kan kameraet ta bilder i raw, og enda mer overraskende var det at det følger med en fullversjon av Lightroom 5 på cd. Til tross for sitt grunnleggende enkle oppsett imponerer NX Mini med en høy bildekvalitet og fine, ekstra innstillingsmuligheter. Det er lukker- og blenderprioritet, fullautomatikk, P og automatisk motivgjenkjennelse samt manuell innstilling. På lav ISO er detalj-gjengivelsen fra de 20,0 megapikslene fin.
Mange vil synes fargene er litt for varme.

Vil du helst ha naturlige farger, kan det også la seg gjøre, da både den automatiske hvitbalansen og de forskjellige forhåndsinnstillingene kan brukertilpasses til å gi kjøligere eller enda varmere farger.

Nøyaktig eksponering

Eksponeringen er svært nøyaktig, og vi hadde nærmest ikke bruk for eksponeringskompensasjonen, selv ikke på motlysfotografering. Støyreduksjonen jobber bra allerede fra lav ISO, så du ser ikke korn, men detaljrikdommen er ikke helt optimal til store utskrifter ved lav ISO, og dessverre begynner detaljer, som f.eks. blader, greiner, knapper og annet småtteri å forsvinne på de høyeste verdiene. Skjermen er kameraets senter og der alt skjer.
Kameraet har knapper, men den berøringsfølsomme innstillingen fungerer så bra at det er den en bruker. Lcd-skjermen er til og med nøyaktig og viser bildet som det blir til slutt.

Skjermen kan bare vippes opp og ned, men dersom du ønsker å fotografere over hodene på de foran, kan du bare vippe opp skjermen og holde kameraet på hodet.
Deretter er det lett å rotere bildet i kameraet, der du for øvrig også kan bildebehandle lys, kontrast og farge, og tilføye effekter. Tar du selfies, finnes det en morsom detalj der du kan stille inn kameraet slik at du kan blunke til kameraet og to sekunder etter tar det et bilde. Den funksjonen var likevel ikke spesielt stabil i praktisk bruk.

En svakhet er kameraets autofokus, som hverken er spesielt rask eller bestemt. Det trekker ned på dommen. Det er med andre ord snakk om et ganske velutstyrt og begynnervennlig kamera med en veldig god berøringsfølsom skjerm. Ergonomien er som forventet på et helt flatt kamera, hvor det ikke er noe spesielt å ta rundt.

Mangler objektiver

Bildekvaliteten er god, men den er ikke i nærheten av NX-kameraene med APS-C-sensor. NX Mini gir mulighet til å bytte objektiver. Problemet er bare at det ikke er noen objektiver å skifte med. Kjøper du optikken på 9-27 mm, har ikke Samsung annet å by på. De to faste brennviddene har ikke noe å tilby som denne optikken ikke allerede gjør bra nok, og det er vanskelig å forestille seg at Samsung vil kunne lage tele- og vidvinkelzoomer som ikke vil virke svært tullete på en så tynn kameramodell.

Makroobjektiver er det nok heller ikke etterspørsel etter til NX Mini, da zoomobjektivet allerede fokuserer helt ned på 14 cm.

Vi har forgjeves forsøkt å finne ut av kameraets eksistensberettigelse i forhold til de mer erfarne fotoentusiastene,
men det lyktes oss dessverre ikke.

Konklusjon

Samsung lager Mini-versjoner av telefoner og nettbrett, så skrittet med en NX Mini er rimelig logisk. Når du kjøper kameraet, får du både wi-fi og raw samt en fullversjon av Lightroom 5. Grensesnittet er enkelt, og bildekvaliteten er utmerket. Det er en morsom blunkefunksjon for selfies, men den er dessverre ustabil, og vi savner muligheten til å skifte objektivene, avhengig av bruksområde.

Spesifikasjoner

Merke
Samsung
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
6,0
Maks ISO
25.600