Samsung NX20

NX20 har testens mest finkornede bilder innenfor sitt ISO-område. Det er et dykk i mengden av støy over ISO 1600, noe som tyder på at støyreduksjonen her begynner å ta hardt i.

#Kamera #Samsung
8.8

Med en pris på rett under fem tusen kroner for kamerahuset, og under seks tusen med 18-55 mm kitobjektiv, er Samsungs NX20 ett av testens billigste kameraer. NX20 er også på noen områder på kanten av å være et kamera til den krevende entusiasten. Det merker man ved at for mange funksjoner er gjemt unna inne i menysystemet, i stedet for å være plassert under fingrene med dedikerte knapper, klare til bruk på et øyeblikk. Det merkes også ved at ISO ikke når så høyt og ved at kameraet er lite og spinkelt. Det er også verd å nevne at utvalget av spennende objektiver og annet tilbehør er minimalt til NX-systemet. Det slår imidlertid ikke ut koreanske Samsung. Firmaet setter nemlig flere av japanerne til veggs, hva angår bildekvalitet spesielt. NX20 har testens mest finkornede bilder innenfor sitt ISO-område. Det er et dykk i mengden av støy over ISO 1600, noe som tyder på at støyreduksjonen her begynner å ta hardt i. Vel så viktig er det at kameraet byr på testens beste detaljgjengivelse, noe som til dels skyldes den glimrende kitoptikken. Også eksponeringen treffer særdeles godt. Det er ofte bruk for eksponeringskompensasjonen, men heldigvis har Samsung nærmest genialt lagt denne som en iFn-knapp på de nyeste NX-objektivene. Den gjør det enkelt å styre den rette innstillingen på plass. Det svakeste punktet på bildekvaliteten er kontraststyringen, hvor skyggene kan virke litt for tunge og unyanserte. Kitobjektivet fortegner også en del på vidvinkelinnstillingen, men kameraet har innebygd korreksjon for det.

Flott og logisk menysystem

Både skjerm og den elektroniske søkeren gjengir lys og farge korrekt nok til at man kan vurdere eksponeringen, inklusive fargegjengivelse og kontrast, før man tar bildet. Skjermen er hengslet i siden og kan vippes og dreies i alle retninger. Menysystemet er flott og grafisk utformet, og oppbygningen er logisk. De viktigste funksjonene ligger i en meny som aktiveres med Fn-knappen bak på kameraet. Autofokus fungerte fint og raskt for et systemkamera med kitobjektivet. NX20 har innebygd wi-fi og kan fjernstyres via en app på en smarttelefon. Det er f.eks. mulig å overføre bilder trådløst til Facebook. Kameraet kan også utstyres med gps, men krever en antenne som tilbehør, og denne må da plasseres i tilbehørsskoen.

Konklusjon

NX20 er et riktig godt kamera med en høy bildekvalitet for lite penger. Det halter imidlertid hvis du vil ta bilder hvor det skal gå raskt unna.

Spesifikasjoner

Merke
Samsung
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
8
Maks ISO
12800