Samsung NX300

Det lokkes med høy oppløsning og wi-fi, men det største smilet vil komme fra actionfotografen, da NX300 tar 8,6 bilder i sekundet og har en helt ny hybrid autofokus som fungerer glimrende.

#Kamera #Samsung
8.7

På flere måter markerer NX300 en ny retning for Samsung. Dels er kameraet laget i en retro-
design, som er radikalt annerledes enn f.eks. NX20s mer speilrefleksinspirerte utforming. Dels har Samsung utstyrt det med en helt ny hybrid autofokus. Den nye fokuseringen foregår som et samarbeid mellom en fasedetekterende og kontrastbasert autofokus. Den første identifiserer motivet, mens den sistnevnte står for den siste fininnstillingen av fokusen. Denne arbeidsdelingen er særdeles vellykket, og den nye autofokusen kommer spesielt til sin rett når man lar NX300 ta 8,6 bilder i sekundet. Her blir stort sett alle bilder skarpe, noe som gjør det til en sann fryd å ta actionbilder med NX300 – i hvert fall så lenge man velger å fotografere i jpeg. Problemet melder seg nemlig så snart man fotograferer i raw, da bufferen her fylles opp etter bare fire raw-bilder på rad.
Vi er uten problemer med på at kameraets oppløsning på 20,3 megapiksler betyr at det er krevende å håndtere de store filene, men i vår bok er det fortsatt irriterende, når kameraet fryser etter bare fire raw-bilder. Moralen må derfor dessverre være at skal man ta actionbilder med NX300, så må det være i jpeg.

Formidabel skjerm

Samsung har vist flotte kompetanser når de har laget AMOLED-skjermer til smarttelefonene sine. Den 3,3 tommer store skjermen av samme type i NX300 er da også ganske glimrende, og minner om den som sitter på telefonen Galaxy S4. Skjermen har en oppløsning på 768 000 punkter, og den er knivskarp i all slags belysning. Samtidig er den berøringsfølsom og fleksibel, så man kan bruke den som søker hvis man f.eks. løfter kameraet over hodet og vil ta bilder fra et fugleperspektiv. Selv om skjermen er berøringsfølsom, så har ikke dette fått Samsung til å kutte ned på antallet av knapper. Det betyr at man helt utmerket kan unngå å bruke skjermen til kamerainnstillinger, dersom man ønsker dette. To FN-knapper sørger for at man enkelt og raskt får tilgang til funksjoner som ISO og hvitbalanse, og særlig den fremste I-FN-knappen som sitter på kit-
objektivet gjør det lynraskt å endre eksponering eller velge en annen ISO-verdi.
Vi testet NX300 sammen med kitobjektivet 18-55mm F3.5-5.6, som tilsvarer 27-83 mm. Det er blant kameraets aller største svakheter. De 20,3 megapikslene leverer flotte og detaljrike bilder helt opp til ISO 6400, men på grunn av kit­objektivet synker skarpheten i bildehjørnene, og fortegningen her er verre enn hva man vanligvis ser med objektiver med
27 mm vidvinkel.

Tredimensjonale gleder

Generelt leverer NX300 en bildekvalitet som er svært flott, der fargene er realistiske, men likevel også av det litt kjølige slaget. Kontrasten er en tanke for høy, så det kan forsvinne noen detaljer i skyggeområdene. Bildestøy er til gjen-gjeld under glimrende kontroll helt opp til ISO 6400, hvor fargestøyen ses første gang, mens ISO 12 800 og ISO 25 600 bare bør brukes som nødløsninger. NX300 har ingen innebygd blits. Til gjengjeld følger det med en liten ekstern blits, SEF8A0, som virker best som utfyllingsblits. NX300 har innebygd wi-fi og samarbeider flott med f.eks. Facebook og andre sosiale plattformer. Laster man ned Samsungs app Smart Camera til mobiltelefonen, kan man fjernstyre kameraet direkte fra telefonen, og på samme måte blir bildene automatisk overført til telefonen i samme øyeblikk som de er tatt.
Noen fotoentusiaster vil savne en innebygd søker, men videoentusiastene kan glede seg over videoopptak i Full HD, der det kan tas opp med 60 bilder i sekundet i stereolyd, og der
kvaliteten er intet mindre enn glimrende.
Sammen med NX300 har Samsung også lansert et spesielt 3-d-objektiv ved navn NX 45mm F1.8 2D/3D, som kan ta stillbilder og ta opp video i 3-d. Dessverre fikk vi ikke muligheten til å teste dette objektivet, men har man en tv som kan vise 3-d, bør man overveie NX300 bare på grunn av denne spesielle muligheten.

Konklusjon

Med en presis og rask autofokus er NX300 opplagt til actionfotografen som ønsker et kompakt systemkamera. De mange trådløse mulighetene er også herlige, sammen med den glimrende videokvaliteten i Full HD. Bildekvaliteten er ganske flott tross en litt høy kontrast. Svakest står kitobjektivet, som har problemer med kantskarpheten, men det forandrer ikke på at NX300 er et svært godt kamera.

Spesifikasjoner

Merke
Samsung
Megapiksler
20,3
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3,3
Bilder/sekund
8,6
Maks ISO
25600