Samsung NX3000

Samsungs nye systemkamera er overraskende billig. Du må likevel ikke la deg avskrekke av den lave prisen. NX3000 er nemlig høyst kompetent.

#Kamera #Samsung
8.5

Her er Samsungs billigste systemkamera,som til tross for den lave prisen har en imponerende flott bildekvalitet. Det er fine bildedetaljer og en glimrende skarphet i hele bildeflaten. Fargegjengivelsen er litt for tam for vår smak, men det kan lett reguleres. Støy opptrer ikke før ISO 6400. Fra ISO 12 800 tar støyreduksjonen hardt i, noe som koster detaljer, så den innstillingen bør bare brukes i nødstilfelle.
Kameraet er ganske elegant designet og kledt med imitert lær. Selv om det er stort, veier det allikevel bare 230 gram. Det skyldes at NX3000 hovedsaklig er konstruert i plast, hvilket betyr at kameraet virker en tanke billig når man får det i hendene. På dette punktet henger det langt etter konkurrentene fra Fujifilm og Olympus, som i dette feltet produserer kameraer med langt mer rå styrke.
Samsung NX3000 har både innebygd wi-fi og fleksibel skjerm, men dessverre ingen søker, og man kan ergerlig nok ikke kjøpe en ekstern søker. Kameraet har heller ingen innebygd blits. Til gjengjeld følger det med en ekstern blits som har et ledetall på 8 ved ISO 100, noe som faktisk er bedre enn hva konkurrentenes innebygde blits kan klare.
Kitobjektivet 16-50mm F3.5-5.6 OIS, som man får med for de cirka 2500 kronene har innebygd bildestabilisering, og vi bare elsker den nye
i-Function-knappen, som sørger for at man lynraskt kan få tilgang til viktige funksjoner som ISO eller blender, uten å måtte skifte grep på noe.

Objektivets zoom er elektronisk, og selv om det blot tager lige over to sekunder at komme fra maksimal vidvinkel på 24 mm til maksimal tele på 75 mm, når man indregner brændviddeforlængelsen, bevæger zoomen sig lidt for hakkende. Resultatet er, at det simpelthen kan være svært at standse præcis dér, hvor man ønsker.
NX3000 har en APS-C-sensor på 20,3 mio. pixels magen til den, der sidder i både NX30 og NX300. Hvor forgængeren NX2000 havde en fast og berøringsfølsom skærm, har NX3000 en konventionel, men fleksibel skærm, så man fx hurtigt kan tage selvportrætter. Det er en fin og brugbar prioritering.
Kameraet kan skyde i raw, ligesom kameraet både kan optage video i Full HD med 30 billeder i sekundet samt skyde 5 billeder per sekund. Med lidt god vilje kan man altså også tage action- og sportsbilleder med dette kamera, som tilmed fås til en aldeles fornuftig pris. Desværre tager kameraet udelukkende microSD-kort. Det er et irriterende lille og skrøbeligt kort at bruge i så stort et kamera.

Konklusjon

Med Samsungs i-Function-objektiv kan du lynraskt justere f.eks. hvitbalanse, eksponeringskompensasjon, blender og ISO. Det er perfekt.
Selv om kameraet er billig, er vi allikevel skuffet over plastdesignen. Det er faktisk bare stativfestet som er laget av metall.

Spesifikasjoner

Merke
Samsung
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
5
Maks ISO
25600