Sony Alpha ILCE-QX1

Det ligner på et objektiv, men er i virkeligheten et kamera. QX1 er toppmodellen i Sonys skjermløse serie som kan brukes med en smarttelefon. Tross stor sensor er det vanskelig å bli begeistret.

#Kamera #Sony
7.8

I 2013 lanserte Sony med QX10 og QX100 et nytt kamerakonsept som bygger på et objektiv med innebygd sensor, men uten skjerm. Via wi-fi og en holder kan enheten kobles til en smarttelefon, så man kan bruke skjermen på denne som søker. På den måten kan man bruke skjermstørrelser som bare få kameraer kan matche. Det er smart. Nå er Sony klare med toppmodellen QX1, som er uten fast optikk, så man kan bruke alle Sonys E-objektiver for å oppnå en bedre bildekvalitet. Dessuten er QX1 utstyrt med en APS-C-sensor, som tilsvarer den som er i Alpha5000. Autofokusen er kontrastbasert med 25 fokuspunkter. Dessverre kan man ikke velge kontinuerlig autofokus, og med 3,5 bilder i sekundet får actionfotografen problemer.

Ergonomiske utfordringer

Kameraet betjenes via gratisappen Sony PlayMemories. På telefonens skjerm kan man velge Auto, P-program samt blender- eller lukkertidsprioritet, men ikke Manuell eller Bulb. Dessuten kan man innstille ISO, som går fra 100 til 16 000 og eksponeringskompensasjon. I den ganske sparsomme menyen kan man f.eks. velge hvitbalanse og bildekvalitet, herunder raw.

Ergonomien er dårlig, og det blir kun værre ved bruk av store objektiver som det Tamron 18-300 mm-objektivet vi også testet på QX1.
Det største problemet er imidlertid forsinkelsen den trådløse forbindelsen gir under fotograferingen. Det gjør det vanskelig å legge fokus presist. Det samme gjelder når bildene må overføres til telefonen etter hvert knips.

Vi testet QX1 med objektivet E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS, og bildekvaliteten matcher Alpha5000. Fargene er fine, og detaljgjengivelsen er flott. Eksponeringen er i de fleste tilfeller korrekt, selv om det er skuffene at man ikke har mulighet til å velge lysmålermetode. Den automatiske hvitbalansen gjør det bra. Støy hånd-
teres fint opp til ISO 3200, og selv på høyere verdier er bildene brukbare.

Konklusjon

Det er fint at Sony går nye veier, men konseptet fungerer best med det kompakte QX10. Selv om bildekvaliteten med QX1 matcher systemkameraer, er mangelen på funksjoner, dårlig ergonomi og ikke minst forsinkelsen mellom telefon og kamera avgjørende for at kameraet ikke kan vinne kampen. Vi vil heller kjøpe Alpha5000 med optikk for samme pris.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
19,8
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
INGEN
Bilder/sekund
3,5
Maks ISO
16 000