Sony Alpha NEX-5R

Det nest minste NEX-systemkameraet er forbedret med wi-fi, berøringsfølsom skjerm og ny autofokus. Bildekvaliteten er glimrende, så alt burde være i skjønneste orden.

#Kamera #Sony
8.5

Det nye NEX-5R minner mye om de to tidligere NEX-5-modellene, men det er utstyrt med et velfungerende innstillingshjul, som skiftvis brukes til å styre lukkertid og blender og til å navigere i kameraets meny, som imidlertid ikke er spesielt logisk eller oversiktlig. En god funksjonsknapp oppe på kameraet er også ny. Den gir direkte tilgang til viktige innstillinger som f.eks. hvitbalansen. Begge deler vil oppleves som klare forbedringer. Mange vil også like muligheten for wi-fi. Her kan man både fjernstyre kameraet og overføre bilder til en smarttelefon, de kan deretter legges opp direkte på f.eks. Facebook eller Dropbox.
Målingene på fargestøy er de flotteste vi hittil har sett fra et systemkamera i denne prisklassen. Oppløsningen på 16,0 megapiksler ligger ikke helt i toppklassen, men tilsvarer ikke desto mindre at NEX-5R kan levere bildefiler som er store nok til å skrives ut i A3. Altså mer enn tilstrekkelig til alle normale formål, og det er med på å holde de enkelte piksler store og redusere fargestøy. Eksponeringen treffer riktig så bra, og er det behov for å korrigere med eksponeringskompensasjon, gjøres det enkelt på et hjul bak på kameraet. Fargegjengivelsen er sikker, og ønsker du mer skarphet og ekstra mettede farger, kan jpeg-bildene justeres i fotograferingen, eller du kan ta bilder i raw. På den automatiske HDR-innstillingen, som tar to-tre bilder og setter dem sammen, er det grenser for hvor stor kontrast kameraet kan gi. Bildekvaliteten fra kameraet er blant klassens beste, og det samme gjelder video­, hvor mikrofonen er pent dempet mot vindstøy.

Forbedret betjening

Fotokvaliteten er spesielt høy hvis du dropper det billige kitobjektivet på 18-55 mm og i stedet går for et sett med det knivskarpe og halvtparten så store objektivet på 16-50 mm med motorzoom. Det er omkring 1000 kroner dyrere, men er helt klart verdt å vurdere, da kameraet er så lite og lett at selv det minste objektivet lett vil virke stort på NEX-5R.
Skjermen på 3,0 tommer kan nå vippe hele veien forover, så den kan bruses til selvportretter. Den er berøringsfølsom, men dessverre bare på noen ikoner. Det berøringsfølsomme systemet spiller ikke på langt nær så godt sammen med de klassiske knappene og hjulene som hos f.eks. Canon og Panasonic. Skjermen er til og med blitt så blank at den er vanskelig å lese i solskinn. En løs, elektronisk søker fås som tilbehør, men den koster hele 3000 kroner – altså rundt tre fjerdedeler av kameraet.
På plussiden teller en utmerket panoramaautomatikk, innebygd vater og en forbausende god ergonomi, kameraets lille størrelse tatt i betraktning. Den nye autofokusen kombinerer den klassiske kontrastbaserte autofokusen med en fasedetekterende med i alt 99 fokuspunkter. Den virker fint, men er faktisk ikke mer overbevisende enn tidligere. En fin detalj i denne klassen er at når du peker på noe på skjermen som du vil ha skarpt, holdes fokus på det, også selv om du vrir kameraet eller hvis motivet flytter seg. Det er også selvsagt en glimrende autofokus med ansiktsgjenkjennelse her.

Voksende system

Batteriet holder ikke til en dags seriøs fotografering, og holdbarheten reduseres ytterligere når man bruker wi-fi. Vi trekker også ned for den medfølgende blitsen som er ekstern, selv om det bidrar til å holde kameraets slanke linje. NEX-5R har heller ingen blitssko. Kameraet har en rekke bildeeffekter som er morsomme, men ikke like brukbare som hos Olympus.
Det er også verdt å fremheve at Sonys NEX-system er under rask utbygging. Det er ikke bare fire forskjellige kameraer å velge i mellom, men også et økende antall objektiver fra en vidvinkel på 10-18 mm og oppover. Normalområdet er tett besatt med store og små zoomobjektiver, kompakte samt lyssterke optikker samt ett til makro. Dessuten kan Sonys speilrefleksobjektiver brukes med en adapter.
Det finnes også mer nyttig tilbehør å få kjøpt, som f.eks. en ekstern mikrofon.

Konklusjon

Sony Alpha NEX-5R hamler opp med klassens beste på bildekvalitet, og prismessig ligger det også fornuftig plassert. Hvis man vil ha en berøringsfølsom skjerm og et kompakt kamera, er det et godt valg med en god ergonomi. Skjermen er imidlertid vrien å lese i sollys, så man bør vurdere å betale ekstra for NEX-6, hvor man får en elektronisk søker.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
25600