Sony Alpha NEX-5T

NEX-5T har god autofokus, men en bildekvalitet midt på treet kan ikke oppveie problemer med brukervennligheten og en usikker eksponering.

#Kamera #Sony
7.8

Autofokus er av hybridtypen og er ganske rask og presis, så med de mange bildene per sekund kan man fint ta bilder av motiver i bevegelse. Skjermen kan vippes 180 grader opp og 45 grader ned, men dessverre er den bare berøringsfølsom når det kommer til å velge fokus og utløse kameraet. Innstilling av f.eks. hvitbalanse eller valg av fokuspunkter må gjøres via menysystemet. Vi savner derfor noen flere snarveisknapper, så tingene kunne stilles inn litt raskere. NEX-5T er blant de minste kameraene i denne klassen, noe som gjør det til et opplagt reisekamera. Kameraets kompakte størrelse skyldes ikke minst kitobjektivet på 16-50 mm, som bare er fire cm langt, men allikevel dekker området 24-75 mm. Det er en stor fordel at objektivet har innebygd zoommotor, så man kan zoome raskt og helt lydløst. Prisen er med kitobjektivet. Kameraets kompakte størrelse betyr dessverre også at det ikke har blitt plass til en innebygd blits. Det følger med en liten ekstern blits, som monteres i en kontakt øverst på kameraet. NEX-5T har imidlertid ikke en normal blitssko til mer kraftige eksterne blitser, og det setter noen irriterende fotografiske begrensninger.

Ergonomisk imponerer det lille kameraet ikke, da man har vanskeligheter med å få et fornuftig grep om huset. Brukervennligheten svikter også når det kommer til menysystemet, som er unødvendig komplisert, og skjermen er for mørk og upålitelig. I tillegg undereksponerer kameraet opp til en halv blender i mot- og sidelys, så det er en utfordring å treffe den rette eksponeringen når man fotograferer.

Vrient for begynneren

Fargegjengivelsen er naturlig, men mangler litt metning. Detaljgjengivelsen er til gjengjeld riktig flott opp til ISO 1600, og man kan med fordel øke litt på skarpheten. Man får klart mest ut av dette kameraet hvis man knipser i raw og finpusser bildedetaljene i raw-konverteringen. Det gjør kameraet mer velegnet til rutinerte fotografer enn til nybegynnere. Begynneren får heller ikke mye hjelp av bruksanvisningen. Med knappe 30 sider er den en av de mest kortfattede vi har sett.

NEX-5T har innebygd wi-fi og støtter NFC-funksjonen, så man lett kan koble kameraet til andre mobile enheter. Videoopptakene er blant kameraets absolutte styrker, da både bilder og lyd er i en svært flott kvalitet.

Konklusjon

NEX-5T har god autofokus, men en bildekvalitet midt på treet kan ikke oppveie problemer med brukervennligheten og en usikker eksponering.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
16,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Maks ISO
25.600