Sony Alpha NEX-5T

Sony oppdaterer NEX-5-modellen én gang i året. 2013-utgaven heter 5T og er forbedret med både berøringsfølsom skjerm og enklere wi-fi-tilkobling. Det er et utmerket kamera, men som likevel blir utfordret av sin egen lillebror.

#Kamera #Sony
8.3

Sony har fire NEX-modeller på programmet, to uten søker og to dyrere modeller med elektronisk søker. Blant de to uten søker er NEX-5 toppmodellen. Den skiller seg fra den billigere NEX-3N ved å være tynnere i bunnen og ha et større håndgrep, samt et ekstra innstillingshjul og en funksjonsknapp som kan brukerinnstilles. Til gjengjeld har NEX-3N en innebygd blits, mens det til NEX-5T følger med en løs. Kameraet
skiller seg først og fremst fra forgjengeren,
NEX-5R, ved å ha berøringsfølsom skjerm.
Særlig Canon og Panasonic har integrert sine berøringsfølsomme skjermer fremragende med kameraets øvrige innstillinger, men på NEX-5T brukes den nye teknologien utelukkende til å fokusere og utløse kameraet.
Forgjengeren hadde innebygd wi-fi-tilkobling, så man både kunne fjernstyre fotograferingen og overføre bilder. Det har NEX-5T også, og den er nå bygd ut med NFC. Det vil si at man kan koble til to kompatible enheter som for eksempel en smarttelefon og et kamera til hverandre bare ved å stryke dem mot hverandre. I praksis betyr det at man slipper å skrive inn et passord. Det er en smart løsning.

Ulogisk meny

NEX-5T har alt av automatikk og manuell innstilling, inkludert motivavhengig fullautomatikk og et godt panoramaprogram. Bildekvaliteten er fin. Både skarphet og fargegjengivelse er litt forsiktig, men begge deler kan og bør justeres opp i menyen – eller enda bedre, man kan fotografere i raw-format. Eksponeringen er helt fin. Man må uansett være litt mer flittig med
eksponeringskompensasjonen enn normalt, og i skygger og gråvær får man langt bedre bilder ved å innstille hvitbalansen manuelt. Når det er gjort, blir de ferdige bildene svært flotte, hjulpet godt på vei av Sonys nye, knivskarpe kitobjektiv på 16-50 mm, som har innebygd zoommotor. Det gjør det langt lettere å utføre flotte, glidende zoombevegelser enn med en manuell zoom når man tar opp video, noe kameraet gjør svært så godt. Objektivet har en elektronisk
zoomring, så man ved foto kan zoome nesten like raskt og nøyaktig som med en manuell zoom.
Autofokus er av hybridtypen, som forener kontrastbasert med fasedetekterende autofokus. Vi hadde ingen objektiver lenger enn 50 mm til denne testen, og merket ingen praktisk forskjell i forhold til tilsvarende kameraer med kontrastbasert fokus.
Når karakteren for brukervennlighet er så lav, skyldes det at menysystemet er langsomt og ulogisk å bruke, og at den berøringsfølsomme skjermen er så dårlig utnyttet. Dessuten leverer Sony en tynn manual på bare 32 sider. Den går i dybden med hvordan man kan se om batteriet må lades opp, og den forteller f.eks. at håndgrepet kan bli misfarget hvis man gnir det med en mørk klut. Til gjengjeld er det ikke et ord om innstilling av menyen eller den berøringsfølsomme skjermen. Det kan ikke kameraets innebygde hjelpefunksjon erstatte. Flere konkurrenter leverer rikt illustrerte manualer på flere hundre sider. Her burde Sony være bedre.
Mens vi arbeidet med NEX-5T, lå prisen for høyt. I denne prisklassen er konkurrentene særdeles sterke, som du også kunne se i vår test i nummer 17/2013.

Et billig alternativ

I tillegg kan du få lillebroren NEX-3N, som har innebygd blits og fast skjerm, samme objektiv og bildekvalitet og i tillegg et ekstra, originalt 55-210 mm-objektiv med på kjøpet for den samme summen som NEX-5T. Hvis du liker dette kameraet, ønsker den ekstra funksjonsknappen og vil sette pris på wi-fi-mulighetene, er Sony Alpha NEX-5T likevel et godt kamera, som er en del av et av de best utbygde kamerasystemene innen speilløse kameraer.

Konklusjon

Sony Alpha NEX-5T er en beskjeden oppgradering av NEX-5R. Når det kommer til stykket, er de nye funksjonene, som den berøringsfølsomme skjermen og mulig-
hetene for wi-fi dyrekjøpte når man kan
få en stort sett identisk utgave av samme kamera med samme bildekvalitet ved
å velge lillebror NEX-3N til halve prisen. Menysystemet trekker ned når det gjelder bruker-
vennlighet.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
16,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Maks ISO
25 600