Sony Alpha NEX-6

Det lokkes med innebygd elektronisk søker og en blitssko som følger standarden. i tillegg er det wi-fi, men på dette punktet har Sony hoppet over der hvor gjerdet er lavest.

#Kamera #Sony
8.6

NEX-6 er et nytt entusiastkamera som legger seg midt imellom familiekameraet NEX-5R og det halvprofesjonelle NEX-7 når det gjelder både pris og funksjoner. Fra storebror har det arvet den innebygde elektroniske søkeren. Den dyre modellen har to innstillingshjul, men NEX-6 ett, som raskt kan endre blender og lukkertid, alt etter hvilket program kameraet står på. Fra 5R har nyheten arvet oppløsningen på 16,0 megapiksler, et litt større ISO-område samt innebygd wi-fi. Pussig nok har det nye kameraet ikke fått NEX-5Rs berøringsfølsomme skjerm.
For en merpris på rundt 1500 kroner fås det i kit med Sonys nye zoomobjektiv på 16-50 mm, som med brennviddeforlengelse tilsvarer 24-75 mm. Det er mer kompakt og i svart finish, og kler dermed NEX-6 bedre enn det gamle. Zoomfunksjonen drives av en motor som gir en jevnere zoombevegelse på video enn man ville kunne gjøre manuelt. Autofokus er fullstendig lydløs, men det er dessverre ikke zoommotoren, og det er bare én zoomhastighet.

Skarp optikk og ulogisk meny

Objektivet fortegner moderat og tegner særdeles skarpt. Først når man kommer inn rundt nærgrensen, synker skarpheten i hjørnene. Detaljgjengivelsen er god, og korn er fint under kontroll inntil ISO 3200. Høyere verdier kan fint brukes, men det koster i detaljgraden. Fargene er pene og mettede, og gjengis av det varme slaget. Eneste større minus er at eksponeringen ofte er litt mørk, men den kan enkelt justeres under fotograferingen. Kameraets raw-filer kan for øvrig åpnes med Elements 11 og CS6, men ikke med tidligere versjoner.
Under fotografering er den store elektroniske søkeren med en oppløsning på hele 2 359 000 punkter gull verdt. Den fleksible skjermen er også god, men menysystemet trenger til gjengjeld nytenkning. Det er dels svært omfattende og dels ulogisk. F.eks. må man ned i undermenyen Lysstyrke/farge for å finne ISO-innstillingen. Det har vi kritisert før. Et annet av våre kritiske punkter har Sony derimot rettet, og har gått over til å bruke en normal blitssko, som tar alle typer tilbehør. Har du en eldre Sony-blits, får man spesiell adapter til 200 kroner, så du fortsatt kan bruke den på nye Sony-kameraer.
Sony er en av de ledende produsenter av videokameraer, og NEX-6 tar da også flotte Full HD-videoklipp med avchd-komprimering, som uten problemer håndteres av f.eks. Premiere Elements. Det er ikke mulig å bruke ekstern mikrofon, men den innebygde er glimrende, og usedvanlig godt dempet for vindstøy.

Enkel og grunnleggende wi-fi

Oppsett av wi-fi krever bare en smarttelefon og at man er vant til å arbeide med apps. Man henter og installerer den gratis Appen Sony PlayMemories og slår på både den og kameraet. Kameraet fungerer som en såkalt hub, og på skjermen kan man se brukernavn og passord, som man så taster inn på smarttelefonen. Nå kan man overføre bilder til telefonen ett om gangen etter dato, eller man kan overføre alt fra kameraet. NEX-6 kan i tillegg fjernstyres fra telefonen via en annen app, som derimot er både vanskelig å arbeide med og dårlig dokumentert. Med denne kan kameraet utløses, og man kan innstille EV og selvutløser. Her fungerer Samsungs løsning bedre.

Konklusjon

Målgruppen for NEX-6 er umiddelbart litt snever. Storebror NEX-7 byr på høyere kvalitet for bare 1000 kroner ekstra, mens lillebror NEX-5R leverer samme bildekvalitet 1000 kroner billigere. Til gjengjeld vinner NEX-6 hvis kravet er en glimrende elektronisk søker samt moderne funksjoner som wi-fi og fremtidens blitssko.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
16
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
2,3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
25600