Sony Alpha58

Oppløsningen er satt i været, og det har en splitter ny elektronisk OLED-søker. Men om Alpha58 er en oppgradering i forhold til forgjengeren Alpha57, er vi ikke så overbeviste om.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
8.3

Sony har droppet det tradisjonelle speilet og bruker konsekvent et fast, halvgjennomsiktig speil i sine SLT-kameraer, som både ligner og oppfører seg som tradisjonelle speilreflekskameraer. Teknologien med et gjennomsiktig speil har mange fordeler. Først og fremst kan autofokusen arbeide lynraskt, da speilet ikke avbryter fokuseringen. For det andre kan kameraerne lettere ta mange bilder i sekundet, siden speilet ikke beveger seg mellom eksponeringene. Flere av disse åpenbare fordelene får man også med Alpha58, som likevel skuffer oss på et par punkter. Alpha58 avløser både Alpha37, som fås for rundt 3000 kroner og det litt dyrere Alpha57, der prisen er rundt 5000 kroner.

Får bank av lillebror

Går man spesifikasjonene etter i sømmene, viser det seg raskt at Alpha57 på mange måter fortsatt er avløseren overlegen. La oss likevel først begynne med de nye tiltakene som faktisk er en forbedring fra Alpha57 til Alpha58. For det første har oppløsningen økt fra 16,0 til 19,8
megapiksler, noe som kan ses, da bildedetaljene fra Alpha58 er svært flotte og knivskarpe opp til ISO 1600. Med den økte oppløsningen kunne man frykte svært mye bildestøy ved høye ISO-verdier, men faktisk blir støyen først et problem fra ISO 3200. Kameraet har også fått en ny og forbedret elektronisk OLED-søker, der skjermoppløsningen er 1 440 000 punkter.
Skjermen er et av kameraets sterkeste kort, da den er skarp og godt belyst, samtidig som søkeren dekker motivet 100 prosent.
Søkeren har samtidig en øye-nsensor, så den automatisk slår seg på når man setter kameraet til øyet, mens skjermen slår seg av.
I tillegg kan man se effekten av justeringer i søkeren før man tar bildet, noe som er til stor hjelp i forhold til en optisk søker.
Det er likevel også tilbakeskritt i forhold til Aplha57. For det første er lcd-skjermen krympet fra 3,0 til 2,7 tommer, og den er heller ikke så fleksibel som forgjengerens. Med Alpha58 kan man bare vippe skjermen opp, men ikke snu den rundt så den er skjult inn mot kameraet. En fordel med den mindre skjermen er likevel at batteriet klarer hele 690 bilder per oppladning. Man kan bare ta fem bilder i sekundet i full oppløsning, mot hele 12 med Alpha57.
Alpha58 er også stort sett laget i plast fra innerst til ytterst, noe som holder vekten nede på bare 492 gram inkludert batteri, men samtidig betyr det at man ikke tør å utsette kameraet for hardhendte forhold, i frykt for at det går i stykker.
Ergonomisk ligger kameraet perfekt i hånden, takket være det dype fingergrepet. Også snarveisknappene sitter der de skal, og menysystemet er gjennomtenkt og intuitivt å finne frem i.

Holder fokus

En ny og forbedret auto-lock sørger for at kameraet ved hjelp av en fasedekterende autofokus lynraskt stiller skarpt og holder fast på fokus på objekter i bevegelse. Akkurat som på Alpha57 er det 15 fokuspunkter, og det er tilstrekkelig til at man kan stille skarpt i det meste av bildeflaten. Videoopptak gjøres i Full HD med 25 bilder i sekundet, og her er kvaliteten så absolutt godkjent. Ny er også kameraets blitssko, som nå er laget av metall og ligner på konkurrentenes, så man kan bruke mer tilbehør enn man kunne med tidligere modeller.
Man kan godt lure litt på hvorfor Sony ikke har hoppet av pikselracet med denne modellen, men har beholdt de 16,1 megapikslene fra Alpha57. Ikke desto mindre blir man imponert over detaljgraden, og holder man seg under ISO 1600 kan man skrive ut bilder i A3+ og fortsatt få imponerende flotte bildedetaljer. Som ofte med Sonys SLT- og speilreflekskameraer er det en tendens til undereksponering av kontrastløse motiver. Det kan man heldigvis enkelt kompensere for ved hjelp av eksponeringskompensasjonen.
Alpha58 er et fint systemkamera som henvender seg til de fotografene som for første gang skal måle krefter med et systemkamera og gleden ved utskiftbare objektiver.

Conclusion

Alpha58 har fått en glimrende elektronisk OLED-søker og en effektiv og rask autofokus. Actionbilder fanger det med fem bilder i sekundet, og ergonomisk er kameraet en fornøyelse å få mellom hendene. Bildekvaliteten er fornuftig med flotte detaljer ved lave ISO-verdier. I forhold til forgjengeren skuffer kameraet likevel på flere sentrale punkter.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
19,8
Brennviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skjerm
2,7
Bilder/sekund
5
Maks ISO
16000