Sony Alpha7

Om du går for bildekvalitet og har bruk for et lite kamera, er Alpha7 et godt valg. Det stiller krav til fotografen med sin usikre autofokus.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
8.4

Dersom valget står mellom et stort full-frame-kamera og et mindre APS-C-kamera, er Alpha7 et spennende alternativ. Det representerer en helt ny kameratype, nemlig et systemkamera med full-frame. Det har en stor sensor, men er litt mindre og veier mindre enn de beste APS-C-kameraene. Da det er snakk om et helt nytt system, er det fortsatt bare få objektiver, og de er ganske dyre. Utover det kan Sonys E-objektiver til NEX og mindre Alphaer brukes. Dessuten har Sony nå laget en adapter til objektiver med A-fatning. Vi fant den, har testet den ut og den virker fin.
Det er dessverre ikke innebygd blits, og batteriet er hentet fra de opprinnelige NEX-kameraene. Det klarer ikke en hel dags intensiv fotografering, men du kan jo alltids kjøpe et ekstra. Batteriet lades opp i kameraet, men en lader fås som tilbehør. Heldigvis er det ikke mangler på skjermen, som er svært fleksibel.

Ekstremt finkornet

Søkeren er lys og stor med en oppløsning på 2,4 millioner punkter. Alpha7 har fått den velfungerende menyen fra Sonys RX-modeller, og hele fem knapper kan brukertilpasses, så de får den funksjonen du vil ha, og det er en velfungerende eksponeringskompensasjon plassert rett under høyre tommel.
Selv med den nye programvaren, 1.02 tar det 1,7 sekunder å skru på kameraet, og autofokussen søker mer enn vi er vant til.
Det verste er at vi tok fire bilder av samme motiv, og fokuserte på nytt hver gang, da var det kun to av bildene som var skarpe. Når fokuset er i orden, er bildekvaliteten generelt veldig fin. Det var gode detaljer på de fine jpeg-bildene våre. Noe som også skulle vært i betraktning er at filene er 20 til 100 prosent større enn hos tilsvarende kameraer i denne prisklassen. Støy er glimrende under kontroll. Vi har aldri sett mer rene bilder som er tatt i svakt lys ved høy ISO. Her er Sony en klasse bedre. Da den er så bra ville det være opplagt å la automatikken velge en kort lukkertid og til gjengjeld velge høyere ISO. Dessverre velger kameraet ofte lukkertider rundt 1/60 sekund, og du risikerer dermed uskarpe bilder. Vi liker godt fargegjengivelsen i solskinn, men i overskyet vær blir fargene for kjølige. Her bør du brukerinnstille den automatiske hvitbalansen.

Conclusion

Om du går for bildekvalitet og har bruk for et lite kamera, er Alpha7 et godt valg. Det stiller krav til fotografen med sin usikre autofokus.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
24,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
25.600