Sony Alpha7S II

Kan du skimte det, kan du knipse det. Med Alpha7S II kan du fotografere på ISO 409 600, og bildekvaliteten i svakt lys er den beste vi noensinne har sett.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
8.7

Sony Alpha7S II er Alpha-familiens lys. Det er et systemkamera og supplerer basismodellen Alpha7 II og toppmodellen Alpha7R II. S-en skiller seg ut med en full-frame-sensor med bare 11,9 megapiksler. Det gir kameraet markedets største piksler, og siden både sensor og prosessor er forbedret, er det å mulig å fotografere helt opp på ISO 409 600.
Alpha7S II slår likevel ingen rekorder. Nikon D4S var først på ISO 409 600, men vi var alt annet enn imponert av Nikons bildekvalitet på den ekstreme ISO-verdien, da vi testet kameraet i 2014. Sony imponerer til gjengjeld. Selv bilder tatt på de høyeste verdiene kan i nødstilfeller brukes. På de høye mellominnstillingene ligger kameraet til gjengjeld virkelig flott og overgår eksempelvis Canon EOS 5D Mark III hele veien fra 12 800 til 51 600, hvor Canon ellers har vært den ukronede kongen. Sony utnytter de store pikslene og lysfølsomheten på enda et punkt. Kameraet er særdeles velegnet til video, og den nye modellen kan ta opp 4K direkte på SDXC-kort i profesjonell kvalitet. Med kun 11,9 megapiksler ligger selvfølgelig detaljgjengivelsen til kameraet under de andre Alpha7-ene, men er fortsatt helt tilstrekkelig til web og utskrift opp til A4. Bildekvaliteten er den beste vi har sett i svakt lys. Autofokus kan stille skarpt helt ned til -4 EV, noe som betyr bekmørkt. Fokuspunktet kan plasseres i 169 fokuspunkter i bildeflaten. Den er ikke fullt så rask og presis på lange brennvidder som DSLR-kameraer, og kontinuerlig autofokus kan av og til virke en smule usikker. Til gjengjeld er det en fornøyelse å jobbe med et så lite og lett full-frame-kamera.

Med Alpha 7S II kan man naturligvis ta opp video – til og med i opp til 120 bps til perfekt slowmotion. Men man kan også velge å ta opp i 4K direkte på SDXC-kort i profesjonell S-Log3-kvalitet. Her ser videoopptak litt triste og kontrastløse ut direkte fra kameraet, men faktisk har de et dynamisk spillerom, som er 1300 prosent høyere enn normalt. Man kan populært kalle det å filme i raw. Ved den etterfølgende colorgradingen, som er bildebehandling for video, kan man optimere farge, kontrast og skarphet i langt høyere grad enn det er mulig ved vanlig video.
Sony er blittt kritisert for å komprimere raw-filene sine, og som noe nytt har kameraet nå mulighet til å lagre raw ukomprimert. Forskjellen legger man nesten ikke merke til, og raw-filene blir med cirka 24 megabyte dobbelt så store.
I versjon II har Alpha7S dessuten fått bedre ergonomi, hvor utløserknappen er dratt ut på håndgrepet. Skjermen er fortsatt bare på beskjedne 3,0 tommer, hvor full-frame-DSLR i dag har 3,2 tommer. Skjermen er fortsatt ikke berøringsfølsom, men til gjengjeld kan den vippes, og er størrelsen et problem, kan man sjekke bilde og meny i den fine, elektroniske søkeren. Alpha7S II har bildestabilisering i fem plan på sensoren. Det virker skikkelig effektivt og fungerer godt sammen med FE-objektiver med innebygget optisk stabilisering, herunder også A-mount-adapteret. Kameraet har takket være en ny lukker fått lukkerlyden redusert med 50 prosent. Skal det være enda stillere, mens det f.eks. holdes tale eller til en vielse, kan kameraet også stilles om til elektronisk lukker og være fullstendig lydløst. Det kan ikke speilreflekskameraene. Til gjengjeld mister kameraets lille batteri pusten fort. Målinger gjort ut fra CIPAs standarder viser, at man kan forvente 370 eksponeringer på en oppladning. Det kom vi ikke i nærheten av, og speilrefleksenes større batterier holder rundt regnet tre ganger så lenge. Noen tidligere versjoner av Alpha7 ble levert uten lader, men den følger med S-serien. Kameraet kan også lades via usb-kabel.
I direkte sammenligning med speilrefleks har systemkameraet Alpha7S II også andre styrker. En av dem er den elektroniske søkeren, som gir atskillige fordeler. Først og fremst ser du bildet i den eksponeringen og fargegengivelsen som det ferdige bildet får. Deretter at du får adgang til ansiktsprioritert autofokus med markering av de ansiktene det fokuseres på, dessuten kan søkeren brukes til å vise bilder og stille inn i menyen i kraftig solskinn, hvor reflekser i skjermen ellers ville være sjenerende. Dessuten har et systemkamera mulighet til å ta panoramabilder direkte i kameraet, og sist men ikke minst, så kan du bruke søkeren under videoopptak. Det gir langt færre bilder med rystelser, enn hvis du skulle holde et speilreflekskamera foran deg og bruke skjermen som søker.

Conclusion

Hvis du skal du ta bilder i rask bevegelse av høy kvalitet i svakt lys, får du ikke et bedre kamera enn Sony Alpha7S II akkurat nå.
Alpha7S II er et spesialkamera og et ganske dyrt sådant. Til allround-fotografering er 11,9 megapiksler i underkant.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
11,9
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
5
Maks ISO
409.600