Sony Alpha7S

Alpha7S er det tredje systemkameraet fra Sony som er utstyrt med en full-frame-sensor. Det tar opp video i 4K, og du kan bruke heftige ISO 409 600. Her avslører vi hvordan det håndterer støy.

#Kamera #Sony
8.6

Alpha7 og Alpha7R var de to første systemkameraene fra Sony med full-frame-sensor. Den nyeste varianten i samlingen av systemkameraer heter Alpha7S, og det er et kamera som overrasker på flere punkter. Først og fremst er Alpha7S dobbelt så dyrt som Alpha7 og såvidt 5000 kroner dyrere enn Alpha7R, noe som er bemerkelsesverdig da Alpha7S bare har fått en oppløsning på 12,0 megapiksler. Den forholdsvis beskjedne oppløsningen gir likevel mening, siden Sony har gjort det mulig å skru opp ISO-verdien til det ekstreme ISO 409 600.

Fordelen med en full-frame-sensor med oppløsning på bare 12,0 megapiksler er, at hver piksel bruker mer på bildesensoren, så den kan ta inn mer lys, noe som igjen minimerer bildestøyen. I testen vår var vi selvfølgelig interesserte i hvor mye bildestøy som ville dukke opp ved disse ekstreme ISO-verdiene, og la oss bare si at vi er svært godt imponerte over hvor lite bildestøy Alpha7S produserer. Først fra ISO 25 600 merker vi en liten smule støy i form av minimale korn, som senere blir litt mer tydelig ved ISO 51 200. Kornene her er likevel ikke verre enn de kornene vi så i de analoge dagene på ISO 400. Fra 102 400 dukker det også opp fargestøy, og vi vil derfor foreslå at du holder deg til ISO 51 200. På den måten kan du ta veldig gode kveldsbilder med rimelige lukkertider og blender F8.0 uten bruk av et fotostativ.

Videooppløsning i 4K

Alpha7S er et kamera for både en dedikert stillbilde- og videofotograf. Kameraet kan nemlig også ta opp video i 4K i oppløsningen 3840 x 2160 piksler. For å filme i 4K er du likevel nødt til å skaffe en ekstern lagringsenhet som kobles til kameraet via HDMI. Det er en upraktisk og dyr løsning, som koster rundt 15 000 kroner ekstra.

Vil du lagre videoopptakene på kameraets SD- eller Memory-Stick Duo-minnekort, må du nøye deg med opptak i Full HD på 1920 x 1080 piksler med 60 bilder i sekundet. Kameraet spiller inn flott video, men vi lurer på hvorfor Sony har plassert videoknappen helt ute på høyre side av kameraet, der den er svært vanskelig å aktivere. Videoopptak har integrert tidskoding, og dette gjør det lettere å redigere store filer.
Alpha7S har innebygd wi-fi og støtter NFC-teknologien, så du enkelt kobler kameraet til en smarttelefon. Ved hjelp av appen Play Memories Camera kan du lage f.eks. timelapse, og samtidig kan du også fjernstyre kameraet.

Alpha7S veier 489 gram, og selve kamerahuset er laget i robust magnesium. Det robuste kamerahuset ligner på mange måter Fujifilm XT-1, noe som igjen betyr at ergonomien er glimrende.
Inntil videre har Sony bare produsert fem dedikerte full-frame-objektiver. Vi testet kameraet sammen med det skarpttegnende Sony Vario Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA til 8300 kroner. Du kan likevel bruke Sonys E-objektiver samt objektiver med A-fatning, dersom du skaffer deg adapter for sistnevnte.
Generelt leverte Alpha7S en flott bildekvalitet. Fargene er litt for kjølige etter vår smak, men kontrasten er god i både med- og motlys. Detaljgraden er også godkjent, men det er jo klart at bildesensorens 12,0 megapiksler ikke kan levere samme detaljmengde som systemkameraer med en høyere oppløsning.

Rask autofokus

Det er fint at kameraets forbedrede autofokus virker så raskt. Den gir til og med muligheten til å stille skarpt under lysforhold som tilsvarer lyset fra månen. Autofokus bruker bare kontrastdeteksjon, noe som betyr at funksjonen ikke kan matche hastigheten helt på mange av de kameraene på markedet som har innebygd fasedeksjon.
Den innebygde elektroniske søkeren har en oppløsning på 2,4 millioner punkter, gjengir motivet 100 prosent og er flott.
Det følger med to oppladbare batterier, som hver for seg har en kapasitet på 280 bilder per oppladning. Vi konkluderer med at dette er et høyst fornuftig kamera.

Konklusjon

Sony Alpha7S egner seg for seriøse filmentusiaster og til fotografer som knipser mange kveldsbilder. Kameraet gir mulighet til ISO 409 600, og bildekvaliteten imponerer opp til ISO 51 600. Når du fotograferer i svakt lys, klarer Alpha7S seg altså bedre enn de tidligere modellene. Kameraet har mange gode funksjoner, men det er en ulempe at filming i 4K krever en dyr opptaker.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
12,0
Brennviddeforl./optisk zoom
1x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Maks ISO
409 600