Sony Cyber-shot DSC-HX99

Verdens minste kompaktkamera med 30x zoom er ikke bare nok et lommekamera. HX99 trekker nemlig virkelig veksler på Sonys avanserte kameraer.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
8.8

Sony Cyber-shot DSC-HX99 ligner med sitt svært kompakte ytre på de fremragende og avanserte kameraene i lommeformat i Sonys flotte RX100-serie. Men med HX99 får du et mye kraftigere objektiv som tilsvarer hele 24–720 mm. Til gjengjeld er bildebrikken cirka en fjerdedel av størrelsen. Med F3.5 som største blender er objektivet så lyssterkt, men ZEISS-objektivet gjør det godt, og siden det har optisk bildestabilisering, kan man fint knipse håndholdt i hele brennviddeområdet i dagslys. Programhjul, knapper og meny fungerer godt og er oversiktlige, og de minner om RX100-kameraene, men knappene er små. Kontrollringen rundt objektivet kan justere for eksempel blender eller lukkertid, og det fungerer.
Som på flere av RX100-modellene finner vi en innebygd søker, selv om kameraet er så kompakt. OLED-søkeren er skjult, men spretter opp med et knappetrykk. Den har en oppløsning på 638 400, gjør det godt og er til god hjelp i solskinn. Det er også blitt plass til en liten pop up-blits.
Bildekvaliteten på jpeg-filene er utmerket med tanke på den lille bildebrikken på 1/2,3 tommer med 18,0 megapiksler. Eksponeringen er god, og det samme er fargene. Detaljgjengivelsen imponerer ikke, den er helt vanlig med en så liten bildebrikke. ISO går til 6400, men støy er synlig fra ISO 1600. Du kan få ISO 12 800 med en funksjon der kameraet setter sammen flere bilder, men resultatet blir ikke bra. HX99 kan knipse i raw og ta ti bilder i sekundet. Autofokus går overraskende raskt for et så lite kamera, og den automatiske øyeregistreringen på portretter er god. Den berøringsfølsomme skjermen kan brukes som touchpad, så man kan plassere fokuspunkt med fingeren mens man ser i søkeren.

Conclusion

Et kompetent kompaktkamera i minimal innpakning. Gode funksjoner og god bildekvalitet i både stillbilder og video i denne klassen. God søker.

Objektivet kunne godt ha vært mer lyssterkt. Prisen er høy med tanke på brikkestørrelsen, og ergonomien med de små knappene er ikke optimal.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
18
Brennviddeforl./optisk zoom
30
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
6400