Sony Cyber-shot DSC-RX1

Sony RX1 er verdens minste og letteste full-frame-kamera. Det er også det første kompaktkameraet med sensor som et profesjonelt speilrefleks, men prisen er nokså stiv.

#Kamera #Sony
8.3

Det hender at en bilprodusent tar en kraftig motor fra en av sine største modeller og presser den ned i motorrommet på en liten, lett modell. Resultatet blir en lynrask type med glimrende spesifikasjoner og en matchende pris. Et slikt kamera er Sony RX1.
Full-frame-sensoren med 24,0 megapiksler er hentet direkte fra Sonys toppmodell, Alpha 99. Objektivet, Sony T* 35mm F2.0, viser Carl Zeiss-kvalitet når den er best, og selve kameraet følger trenden med å lage lekre, kompakte entusiastkameraer i en finish og et materialvalg som uten tvil overgår selv de dyreste speilrefleks-
kameraene på markedet.
Også prisen er eksklusiv. RX1 har en veile-dende pris på 24 000 kroner, og vil du ha den flotte optiske søkeren FDA-V1K til å sette i tilbehørsskoen, må du bruke ytterligere 5000 kroner. I tillegg kommer den flotte, men ikke spesielt effektive, motlysblenderen LHP-1. Den følger ikke med kameraet, og koster 1500 kroner. Med de to tingene er RX1 fantastisk, men da nærmer prisen seg også Leica-nivå. Et nytt digitalt Leica M-E koster i dag 40 000 kroner.

Robust kvalitet

RX1 er en fornøyelse å ha mellom hendene. Det er lekkert og robust, og alt kjører, ikke for lett og ikke for stramt, men akkurat som det skal. Størrelsen gjør at mange vil forveksle det med et vanlig kompaktkamera. Derfor vil man kunne fotografere uten å vekke oppsikt, og det er gull verdt både for gate- og feriefotografen. Også betjeningen ligner på et vanlig kompaktkamera, men tre av knappene på innstillingshjulet bak på kameraet kan programmeres til forskjellige funksjoner, og det er dessuten to andre programmérbare funksjonsknapper. Ergonomien er god nok, men hadde vært bedre med et større håndgrep foran på kameraet. Skjermen er god, og den gjengir motiv og bilde korrekt, men den kan dessverre ikke vippes. Oppløsningen er ikke så fin som spesifikasjonen antyder, da en fjerdedel av de 1 229 000 punktene bildet er bygget opp av, er hvite støttepunkter.
Det har sin pris å presse en så stor sensor ned i et så lite kamera. Sony har valgt å finne plass til en liten, innebygd pop opp-blits. Vi hadde heller sett at plassen ble brukt på bildestabilisering og kanskje en søker, men det er uansett riktig å holde kameraet kompakt.
Med oppløsningen på 24,0 megapiksler er det gode muligheter for å beskjære bildet en god del i ettertid. Under fotografering kan man velge digital zoom. Autofokus er ganske god, og man kan bruke manuell fokus. Batteriet leverer uten problemer det lovede antallet bilder.

Objektivet tegner skarpt

Våre forventninger til Carl Zeiss-objektivet var skyhøye, og de ble innfridd. Over hele blenderområdet er det et fantastisk skarpt og rettlinjet objektiv uten fargefeil, som spiller optimalt sammen med den høye oppløsningen. Farge- og kontrastgjengivelsen er flott, og eksponeringen er sikker. Ved innstilling på programmet P prioriteres lukkertiden likevel for lavt, og da RX1 ikke har bildestabilisering, fikk vi en del bilder som ikke var helt knivskarpe. Løsningen på problemet er å velge Blenderprioritet og styre blenderen til man får en passende kort lukkertid. Fargestøy i motiver er flott til ISO 6400, men er faktisk akseptabel helt opp til ISO 25 600.

Konklusjon

Bare hardkokte gatefotografer vil kunne bruke Sony RX1 med fast brennvidde som sitt primær-kamera. Som supplement til en speilrefleks-utrustning gir det med sin diskresjon og glimrende bildekvalitet usedvanlig god mening. Prisen gjør likevel at RX1 for de aller fleste vil forbli et drømmekamera.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
24
Brennviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skjerm
3,1
Bilder/sekund
5
Maks ISO
25600