Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

Sony har en ny, revolusjonerende sensor i deres levende legende, RX100. Prisen har tatt et ordentlig byks, men det har kameraets kvaliteter også.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
9.1

Mange bilprodusenter tar en praktisk og presentabel familiebil og lager en
heftig entusiastmodell med masser av hestekrefter og endret oppsett. En slik versjon er RX100 IV. III´en fortsetter nemlig på markedet og er langt billigere enn den nye versjonen, og de to ligner hverandre til forveksling. Allikevel gir den nye versjonen god mening. Når du begynner å fotografere livlige motiver tror du ikke dine egne øyne. Reaksjonstiden er nærmest null, og den nye cmos-sensoren ekspederer bildedata i et uhørt raskt tempo. På et raskt U3 SD-kort knipset vi 30 bilder på rad med 11 bilder i sekundet. Og det var vel å merke raw-filer på 20,2 megabyte hver. I tillegg til at det er imponerende, er det gull verdt når du fotograferer motiver i bevegelse. Det mangedobler sjansene dine for å treffe den helt riktige brøkdelen av et sekund fordi kameraet alltid er klart. Når du tar jpeg-bild­er får du skarpe, fargerike bilder med god kontrast, så de som regel er klar til bruk med en gang. Raw er også virkeligt anvendelig her, fordi de store filene ikke sinker kameraet. I det hele tatt er bildekvaliteten fra den forholdsvis store sensoren på 13,2 x 8,8 mm riktig flott.
Sony selger RX100 IV med den fremragende raw-konverteren Phase One Express. Kameraet kan forøvrig ta opp 4K-video. Vi fant forgjengeren til 6593 kroner i testperioden. Er den nye versjon IV virkelig verdt 4296 kroner mer? Da vi startet med å knipse testark og landskaper, var svaret nei. Da vi begynte å fotografere motiver i rask bevegelse, som barn og sport, endret det seg raskt til et rungende ja.

Som en ekstra delikatesse går lukkertidene elektronisk helt ned til 1/32 000 sekund. RX100 IV er som sine forgjengere utført i lekker, svart metallfinish og har naturligvis alle de innstillingsmulighetene og programmene man forventer. Samspillet mellom knapper er ikke helt optimalt etter vår smak, men det virker, og man venner seg til at det f.eks. er vrient å justere ISO manuelt. Seriefotografering kan tas med opp til 16 bilder i sekundet, men det er uten autofokus. Med autofokus er hastigheten respektable fem bilder i sekundet. I praksis er det gull verdt at kameraet har innebygd objektivdeksel så frontlinsen alltid er støvfri. Det er innebygd blits, og skjermen kan vippes fra 45 grader ned til rett frem så man kan se den når man tar selfies. Skjermen har en oppløsning på 2,4 mill. punkter mot de 1,4 mill. punktene i RX100 III. Det synes. Kameraet har tre svakheter: Batteriholdbarheten er beskjeden. Den oppgis til 280, og det er optimistisk. Det følger ikke med en lader. Batteriet lades i kameraet, så kjøper du et ekstrabatteri, bør du også ha en ekstern lader for å lade opp mens du bruker kameraet. Vi fant imidlertid en løs lader til 249 kroner. Tredje ulempe er manualen. Det er en liten tykk sak på 12 språk, hvorav kun 39 siders liten skrift er på norsk. Vil du ha skikkelig tekst, må du selv hente og skrive ut den 313 sider store manualen. Lader og trykt manual burde være en selvfølge på et kamera til denne prisen.

Conclusion

Kameraets hastighet, søker og reaksjonstid overgår alt vi har sett hittil fra et kompaktkamera. Bildekvaliteten kan samtidig måle seg med de beste.
Batteriholdbarheten er i underkant. Vi anbefaler et ekstra batteri, og at du kjøper en skikkelig batterilader som kan fås som tilbehør.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
2,9
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
16
Maks ISO
12800