anm_RX100V_011

Sony Cyber-shot DSC-RX100 V

RX100 V kan mer enn noe annet kompaktkamera i lommeformat. Men det løser muligens problemer du slett ikke har – og kanskje er det for dyrt.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
8.9

Sony Cyber-shot DSC-RX100 V følger
etter RX100 IV, som var det beste kompaktkameraet vi noensinne hadde testet da det kom i 2015. Derfor var vi spent på etterfølgeren. Objektivet på 24–70 mm fra ZEISS er det samme, og RX100 V fortsetter med fleksibel skjerm og elektronisk pop-up-søker. Dessverre må man inn i menyen for å endre ISO-verdien, med mindre man programmerer en funksjonsknapp. Selv i svakt lys er bildekvaliteten god til og med ISO 3200, mens den faller på ISO 6400 og er kornete, men brukbar, på ISO 12 800. Opptakshastigheten er økt til 24 bilder i sekundet på full oppløsning, 20,0 megapiksler, og autofokus og eksponeringsautomatikk jobber vel å merke mellom hver eksponering. Bufferen takler 150 jpeg-filer ved 24 bilder i sekundet, hvis minnekortet er raskt nok. Vi prøvde med et kort som er oppgitt til å skrive 240 megabyte pr. sekund. Bufferen var full etter 156 jpeg-filer, og så falt hastigheten, men fortsatt er RX100 V så kjapp at ikke engang DSLR-toppmodeller fra Canon og Nikon kan holde følge. 1”-brikken er ny. Oppløsningen er den samme, men nå har man autofokuspunkter med fasedeteksjon. På papiret er RX100 V et framskritt, men vi foretrekker forgjengeren. 16 bilder i sekundet er rikelig. Dessuten gir den nye autofokusen mange uskarpe bilder, for de 315 punktene dekker det meste av bildeflaten. Derfor biter den seg lett fast i forgrunnen, mens du vil ha motivet. Det er enklere å styre de 25 punktene i RX 100 IV. Til slutt har vi prisen. RX100 IV selges for 8688 kroner, og selv om RX100 V er best på papiret, er også prisen deretter.

Bildekvaliteten er svært fin for et kamera i denne prisklassen. Skarpheten er god, eksponeringen er sikker, og den automatiske hvitbalansen er ganske så presis. RX100 V takler motlys flott, ikke minst takket være det store dynamiske spillerommet til bildebrikken. Fargene gjengis forsiktig i standard-oppsettet, men man kan lett øke metningen. RX100-serien karakteriseres av lekker finish, mekanisk og optisk toppkvalitet og en svært høy bruksverdi, selv for profesjonelle. Som sine forgjengere, kan RX100 V uten problemer få plass i en lomme. Når man aktiverer den geniale, sammenleggbare elektroniske søkeren, skrur kameraet seg på og er klart på et sekund. Skjermen kan vippes fra rett fram over kameraet til 45 grader ned. Det har alle innstillingsmulighetene og programmene man forventer. Samspillet mellom knapper og meny er ikke helt optimalt etter vår smak, men det fungerer, og man kan venne seg til det. Man vil nok også savne et godt grep rundt det litt glatte kameraet, og dessverre er batterikapasiteten redusert til beskjedne 220 bilder pr. lading etter CIPAs målestokk. Sony kan svært gjerne gjøre noe med begge deler til neste gang. Ringen rundt objektivet er en fin detalj. Man kan programmere den etter behag. Å la den styre eksponeringskompensasjonen er et godt valg. Alt i alt er RX100-serien fortsatt en garantist for fremragende kameraer, uansett om budsjettet holder til RX100 IV eller RX100 V.

Conclusion

Bildekvaliteten, hastigheten, søkeren og reaksjonstiden overgår alt vi hittil har sett fra et kompaktkamera, og designen er lekker.
Batteriet burde holde til mer enn 220 bilder, og vi er ikke helt overbevist om at RX100 V virkelig er verdt 3000 kroner mer enn RX100 IV.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
2,9
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
16
Maks ISO
12800