Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI

Sonys nye kompaktkamera for entusiaster er blitt utstyrt med et ualminnelig skarpt zoomobjektiv som tilsvarer 24–200 mm. Men størrelsen ga oss en utfordring.

#Kamera #Sony
9.0

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI er imponerende nok bare marginalt større enn forgjengerne, selv om objektivet tilsvarende 24–70 mm på tidligere modeller er avløst av en heftig zoom som tilsvarer 24–200 mm F2.8–4.5. Man får altså forholdsvis kraftig vidvinkel og kraftig tele i dette lille kameraet. Det beste er at objektivet tegner usedvanlig skarpt i hele zoomområdet. Man ser stort sett ikke optiske feil som fortegning og vignettering. ISO-verdien går til 12 800, og det blir ganske kornete i selv godt lys. Derimot er ISO 6400 anvendelig i selv i svakt lys.
Autofokus holder godt følge selv på 200 mm. Det har praktisk øyefokus som stiller skarpt på øyne i motivet selv, og de 315 fasedetekterende fokuspunktene er fordelt slik at man kan legge fokus i en stor del av bildeflaten. I begynnelsen fikk vi uvanlig mange uskarpe bilder. Dette skyldtes skjermen, som nå er berøringsfølsom. På dette meget lille kameraet er det fort gjort å komme borti skjermen med ansiktet eller en finger, og så fokuserer RX100 VI der. Vi slo av berøringsfølsomheten, og da kom de skarpe bildene. Kameraet er raskt og behagelig i bruk, og Sonys Wi-Fi-funksjon gjør det enkelt å slenge gode bilder over på telefonen når de skal deles. Som andre kameraer i RX100-serien har kameraet en forholdsvis stor 1”-bildebrikke. Oppløsningen er 20,0 megapiksler, naturligvis med mulighet for råformat. Du kan filme i 4K.
En god nyhet er at skjermen på 3,0 tommer nå kan vippes helt fram, og menysystemet er utvidet med den svært nyttige My Menu-funksjonen. Den elektroniske sprett opp-søkeren er et stort aktivum for det lille kameraet. På forgjengeren måtte du først slå den opp, og så trekke ut okularet. Nå spretter den opp med et trykk på en knapp og er umiddelbart klar for action. De tidligere RX100-modellene fortsetter å være i salg.

Konklusjon

Her får man en kraftig kombinasjon av nydelig bildekvalitet, et kraftig zoom-objektiv og godt autofokus i et lommekamera.

Vi endte opp med å slå av skjermens berøringsfølsomhet, for den kan også brukes til fokus og ga oss av og til uskarpe bilder fordi vi traff den med ansiktet.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
20
Brennviddeforl./optisk zoom
8,3x
LCD-skjerm
3”
Bilder/sekund
24
Maks ISO
13000