Sony Cyber-shot DSC-TX30

Sonys kompaktkamera kan puttes rett i lomma, og det er til og med vanntet ned til ti meters dybde. Kameraet har en smart berøringsfølsom skjerm, men brukervennligheten er ikke på topp.

#Kamera #Sony
8.2

Det nye lommekameraet TX30 fra Sony er mindre i størrelse og vekt enn en mobiltelefon, men til forskjell fra en telefon er det robuste kameraet vanntett ned til ti meters dybde og kan dessuten tåle å bli mistet fra opp til 1,5 meter. Det gir aktive mennesker, som vanligvis fotograferer med telefonen, helt nye muligheter.
For å komme helt tett innpå fiskene kan man fokusere ned til én cm fra frontlinsen, og til makrobilder er det innebygd ringlampe rundt objektivet. Ringlampen fungerer fint nok, og det er smart at den ikke skygger for objektivet. Rundt objektivet sitter det noen dioder som lyser opp et par cm, og det er fint til å komme hjem med velbelyste makrobilder.

Mørk skjerm

Kameraet har generelt virkelig flotte spesifikasjoner, men kan være ganske tungvint å bruke i praksis. I standardinnstillingen er skjermen alt for mørk. Den kan justeres opp i lysstyrke, men det mer enn halverer de 250 bildene som produsenten lover på en batteriopplading. Menyen er så vanskelig at vi raskt vennet oss til å innstille kameraet hjemmefra én gang for alle og så leve med de bildene som kom ut. Eksponeringen er ofte også for mørk, men den kan motvirkes ved å peke kameraet på et litt mørkere sted, trykke utløseren halvt ned, så flytte kameraet tilbake til motivet og ta bildet. Nok en grunn til å gjøre dette er at den berøringsfølsomme skjermen, inkludert eksponerings-kompensasjonen, ikke virker hvis den blir våt.
Det er svært uheldig, og gjør at det hele ramler fullstendig sammen.
Objektivet fortegnet massivt i vidvinkelinnstillingen, men oppfører seg pent til prisen. Korn er under kontroll til ISO 3200. På de to høyeste verdiene settes det ferdige bildet sammen av tre bilder, noe som fungerer noenlunde.
Den lille lommemodellen ligger dårlig i hånden og vil neppe kunne gjøre en ekte fotoentusiast tfornøyd. Det gjør det heller ikke bedre at man også må unnvære muligheren for raw.

Konklusjon

TX30 ligner ved første øyekast på det ideelle reisekamera med sin kompakte størrelse, fornuftige pris og muligheten for å dykke ti meter under vann. Men den trøblete menyen, middelmådig bildekvalitet og en mørk, berøringsfølsom skjerm som ikke virker når den blir våt, trekker kraftig ned på karakteren. Vi savner naturligvis også mulighet for raw.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
18
Brennviddeforl./optisk zoom
5x
LCD-skjerm
3,3
Bilder/sekund
10
Maks ISO
12800