Sony Cyber-shot RX10 II

Sony har opgraderet RX10 med en ny cmos-sensor. Det betyder blandt andet bedre video og hurtigere serieoptagelser. Men prisen er steget alarmerende.

#Kamera #Sony
8.4

Sony Cyber-shot RX10 II er en ny versjon av Sonys flotte kamera med en Zeiss-optikk tilsvarende 24-200 mm med F2.8 over hele zoomområdet. Den fine lysstyrken gjør det mulig å kjøre på lav ISO-verdi lenger enn med de fleste konkurrenter. Kameraet er nydelig å ha mellom hendene, og de viktigste knappene sitter akkurat hvor de skal. Den elektroniske søkeren er av fin kvalitet. På objektivet er det to ringer, der den ytterste brukes til zoom eller
manuell fokus, mens den
innerste styrer blenderen.
Bildekvaliteten på bildene er absolutt pene for et kompaktkamera, noe som ikke minst skyldes den store sensoren på 13,2 x 8,8 mm. Den nye sensoren kan ta opp videoopptak i 4K-oppløsning, og så gir den imponerende raske serieopptak – opptil 14 i sekundet. Allikevel føles RX10 II langsomt. Det skyldes at Sony har valgt å fortsette med det samme zoomobjektivet som på forgjengeren. Man zoomer elektronisk, og det tar opptil fire sekunder å bevege seg fra 24 til 200 mm, og start og stopp føles litt slørete, så man ikke alltid treffer akkurat det ønskede utsnittet. Derfor føles kameraet hverken særlig raskt eller dynamisk å arbeide med. Dermed blir det også vanskelig å argumentere for kameraets pris. Det er over dobbelt så dyrt som det opprinnelige RX10, som vil fortsette i handelen, så man betaler mye penger for å kunne få den nyeste teknologien.

Kameraet er ikke bare bra til video på grunn av den høye 4K-oppløsningen, men også fordi det har både inngang for mikrofon og utgang til hodetelefoner.
Under fotografering er eksponeringen sikker og fargegjengivelsen pen, selv om den er til den forsiktige siden. Derfor valgte vi vanligvis Vivid som kreativ innstilling, der fargemetningen er litt høyere og mer tiltalende. I svakt lys bør man ikke gå under ISO 3200. Objektivet tegner fint over hele zoomområdet. Det er hverken synlig fortegning eller vignettering, og skarpheten er fin helt ut i hjørnene samt på nærgrensen på bare tre cm. Det følger med en god motlysblender. Bilder kan tas i raw, og som noe nytt hos Sony får man raw-konverteren Capture One Express, som er lillebroren til det gode og profesjonelle Capture One. Batteriet er identisk med det som sitter i f.eks, Alpha7. Det gir en fin kapasitet på 400 bilder. En fin detalj er at kortet sitter på siden av kameraet, som på et speilrefleks, så det er lett å skifte selv med kameraet på stativ.
Et kamera kan alltids påvirke den måten man arbeider på. Den brede, lekre blenderringen på RX10 II gjør det til en opplagt sak å stille kameraet på blenderprioritet og deretter manuelt velge den blenderen som matcher situasjonen.

Konklusjon

RX10 II oser av design og flotte materialer, og bildene har farge og skarphet som gjør at de sjelden trenger bildebehandling.
Zoomobjektivet reagerer så langsomt at den nye, superraske sensoren aldri helt kommer til sin rett i dette dyre kameraet.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
8,3
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
14
Maks ISO
25600