Sony Cyber-shot RX10 III

Sonys nye versjon III av RX10 er til forveksling lik sine to forgjengere. Men når du begynner å ta bilder med kameraet, får du bokstavelig talt en stor overraskelse.

#Kamera #Sony
8.4

Sony Cyber-shot RX10 III ser ut som forgjengeren, men har blitt større, tyngre og dyrere. Hjertet i kameraet er den velkjente 1”-sensoren på 20,0 megapiksler fra forgjengeren, og begge har den samme fine bildeprosessoren. Tilsvarende har det ISO 25 600, optisk bildestabilisering, raske serieopptak, en fremragende elektronisk søker og mulighet for 4K-video og raw-fotografering. Utformingen er klassisk og elegant, og en flottere finish ser du ikke på noe annet superzoomkamera. Den store nyheten er at den gamle ZEISS Vario-Sonar 24–200 mm F2.8 er blitt oppgradert, så nå dekker den 24–600 mm. Blenderen glir nå fra F2.4 til meget respektable 4.0. Vi har sett disse zoomområdene før, men aldri tidligere på et kamera med en 1”-sensor. Objektivet er imponerende skarpt på alle brennvidder, og nærgrensen er kun tre cm fra frontlinsen. I svakt lys er bildekvaliteten meget fin opptil ISO 6400. RX10 III trekkes ned av prisen, og det er tregt å jobbe med. Å jobbe med en så kraftig og dyr zoom skal være som å skjære i smør med en skarp og varm kniv. Men slik fungerer ikke RX10 III. Den elektroniske
zoomringen er upresis. Det blir bedre hvis du bruker zoomknappen rundt utløseren, men presisjonen er ikke i nærheten av hva vi forventer av et kamera til 15 990 kroner. Den kontinuerlige autofokusen humper av sted, og i mange situasjoner er det til liten hjelp at kameraet kan ta 14 bilder i sekundet når fokusen ikke klarer å holde følge med motiver i bevegelse. Når det er sagt, så er RX10 III fortsatt et enkelt, lekkert og svært elegant kamera med en god og lyssterk zoom på 24–600 mm.

Når du jobber med RX10 III føles kameraet mest av alt som et speilreflekskamera. Det har et innstillingshjul med programmer oppå kameraet samt et panel med informasjon om kamerainnstillinger. Først og fremst kommer imidlertid sammenligningen med et speilreflekskamera av at den elektroniske søkeren er så stor, skarp og finkornet at den minner om en speilreflekssøker. Skjermen er også av fin kvalitet, og den kan vippes fra loddrett opp til 45 grader ned. Oppsettet har et godt og stramt hjul for eksponeringskompensasjon, og kameraet har en lekker blenderring på objektivet som er aktiv når du bruker blenderprioritet. Av mer uvanlige varianter kan vi nevne en knapp som brukes for å stille inn om blenderringen skal kjøre med tre klikk pr. blendertrinn eller trinnløst. Kameraet leveres med motlysblender, men uten lader. Batteriet må lades i kameraet.

Konklusjon

Det fremragende zoomobjektivet på 24–600 mm er uhørt bra. Det er et sjeldent syn på et kamera som dette.
Sony RX10 III får trekk for å reagere altfor langsomt på raske motiver. Til tross for 14 bilder i sekundet, fokuserer ikke kameraet fort nok.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
25
LCD-skjerm
3
Bilder/sekund
14
Maks ISO
25600