Sony Cyber-shot RX10

Kameraer med superzoom fremstår ofte litt sparsommelige . Nå er Sony ute med et nytt kamera i mekanisk toppkvalitet med en flott optikk fra Zeiss. Prisen er da også den dobbelte av konkurrentene.

#Kamera #Sony
8.1

Med modeller som RX1, RX100 og nå RX10 går Sony målrettet etter toppsegmentet av kompaktkameraer. RX10 har samme fine cmossensor på 13,2 x 8,8 mm som også sitter i RX100 Mark II, og samme prosessor som i Alpha7R. I tillegg er det blitt utstyrt med en Zeiss-optikk som tilsvarer 24-200 mm, og blender F2.8.

Kameraet har en presis lcd-skjerm som kan vippe fra loddrett opp til 45 grader ned, og den suppleres av en glimrende elektronisk søker, som aktiveres når kameraet settes til øyet.
Design, finish og materialvalg ligger en klasse over selv langt dyrere speilreflekskameraer, og kameraet ligger glimrende mellom hendene og er en fornøyelse å arbeide med.

Meny og funksjonsknapper fungerer helt utmerket, og eneste ulempe er motorzoomen. Den savner presisjon, og det tar 2,3 sekunder fra man slår på, til kameraet er klart.

Imponerende objektiv

Objektivet har fått en kraftig fokusring samt blenderring, som brukes ved manuell innstilling og blenderautomatikk. Det er smart fokushjelp i form av en forstørret detalj midt i søkeren. Den innebygde blitsen lyser ut bildet jevnt på 24 mm, så lenge man husker å avmontere motlysblenderen. Batteriet er det samme som det som sitter i Sony NEX og Alpha7. Efter CIPA-standarden klarer det 420 bilder på en opplading. I praksis klarte vi likevel ikke mer enn omtrent halvparten av dette.

Det er to funksjonsknapper og innebygd wi-fi med mulighet for NFC-aktivering. Det vil si at man kan forbinde kompatible produkter som en telefon, ved å la dem røre hverandre.

Det er en flott detaljgjengivelse for et kompaktkamera. Bildene kan tåle en god del mer skarphet, og det ses vignettering, mens fortegning rettes pent opp. Fargene treffes godt, selv i blandingslys, og metningen er så høy at bildene ser godt ut direkte fra kameraet. Støymengden er gjennomsnittlig.

Konklusjon

RX10 koster like mye som et speilreflekskamera med en kitoptikk på 18-135 mm. Det tar ikke bedre bilder enn det lille RX100 Mark II, og det er problemer med vignettering og dårlig skarphet. Til gjengjeld byr dette kameraet på et glimrende brennviddeområde, det har gode innstillingsmuligheter, og det er rett og slett en fornøyelse å arbeide med.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
20,0
Brennviddeforl./optisk zoom
8,3x
LCD-skjerm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Maks ISO
25.600