anm_sonyRX0_01

Sony DSC-RX0

Sony understreker sterkt at RX0 ikke er et action-kamera. Men hva er det da? En lettbetjent liten sak med overraskende god bildekvalitet, viser det seg.

av Utstyrsguiden #Kamera #Sony
8.6

Sony DSC-RX0 ser ved første øye-
kast ut som et actionkamera i GoPro-klassen, men det skiller seg ut på flere punkter. La oss begynne med utsiden og gå innover: Objektivet er et rettlinjet Zeiss Tessar T* tilsvarende 24 mm. Dermed er bildevinkelen markant mindre enn actionkameraenes klassiske fiskeøyeobjektiver. Ser vi på innsiden, har RX0 en brikke på hele 13,2 x 8,8 mm, altså 1″, akkurat som Sony RX100 V. Til sammenligning har GoPro Hero6 en brikke på bare 5,8 x 4,3 mm.
Vanligvis er betjeningen på kamerahuset tuklete på actionkameraer, og de fleste foretrekker å styre dem via telefonen og Wi-Fi-forbindelse. Men på RX0 er betjeningen uproblematisk. Knappene er fornuftige, skjermen på 1,5 tommer er god, og menysystemet ligner på det vi finner i Alpha-kameraene. Sist, men ikke minst, skiller RX0 seg ut fra actionkameraene på et avgjørende punkt: Det har autofokus og til og
med multisonemåling.
Zeiss-objektivet er av nydelig kvalitet, uten merkbar fortegning eller vignettering. Blenderen er fast på F4.0, og skarpheten er fremragende i midten og god i hjørnene. Du kan stille hvitbalansen manuelt. Oppløsningen er på 15,4 megapiksler, og RX0 kan ta bilder i både jpeg og råformat. Alt i alt er bildekvaliteten fullt på høyde med et godt kamera med en brikke på én tomme.
Det er veldig overraskende at RX0 tar Full HD-video, men ikke 4K. Kameraet er vanntett og tåler fall fra to meter. Som tilbehør kan man få et undervannshus som er trykktett til 40 meter.

Konklusjon

Kameraet har enklere betjening enn mange actionkameraer, og den store bildebrikken og det gode Zeiss Tessar-objektivet løfter bildekvaliteten.
Det er overraskende at man ikke kan filme i 4K. Den utmerkede skjermen hadde vært bedre hvis den også var berøringsfølsom.

Spesifikasjoner

Merke
Sony
Megapiksler
15,4
Brennviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skjerm
2
Bilder/sekund
16
Maks ISO
12800