Nikon AF-S NIKKOR 20mm F1.8G ED

Denne vidvinkelen er siste skudd blant Nikons lyssterke objektiver. Lysstyrke og brennvidde er allikevel ikke nok når det handler om å få skarpe bilder. Heldigvis har Nikon mer på lager.

#Objektiv #Nikon
9.2

Med sin nyeste vidvinkel til full-framekameraer i FX-serien har Nikon laget en liten perle. Optikken, som er perfekt til landskaper og arkitektur, tegner imponerende skarpt på alle blendere. På små blenderåpninger som F11 er skarpheten flott både i midten og i hjørnene. På full blender må man leve med litt vignettering. Da det er snakk om kraftig vidvinkel, er det også litt naturlig fortegning, men den er minimal. Vi testet objektivet med et Nikon D750, som i liket med andre av Nikons speilreflekser kan innstilles til automatisk å korrigere for disse objektivfeilene, og det virker svært godt. Det er bare litt kromatisk aberrasjon, og man kan glede seg over en meget fin bakgrunnsuskarphet med avrundede høylys ved full blender. Autofokusen reagerer raskt og presist, og med en nærgrense på cirka 20 cm kan man lett lage effektfulle nærbilder. Materialvalget virker billigere enn på profesjonelle modeller, men den kompakte optikken ligger godt i hånden, og det følger med en god motlysblender.

Konklusjon

Trenger du en lyssterk vidvinkel med optimal skarphet, er Nikons 20mm F1.8G ED tingen. Optikken leverer en imponerende bildekvalitet med få objektivfeil, og prisen er fornuftig. Til sammenligning koster det mer lyssterke og profesjonelle 24mm F1.4G ED 16 595 kroner.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon