anm_nikon28mm_01

Nikon AF-S Nikkor 28mm F1.4E ED

Dyrt og flott

av Utstyrsguiden #Objektiv #Nikon
8.7

Det er en fornøyelse å jobbe med Nikons nye, lyssterke objektiv på 28 mm og blender F1.4. Til tross for en vekt på 645 gram balanserer AF-S NIKKOR 28mm F1.4E ED perfekt på Nikons fullformatkameraer, og den høye lysstyrken gjør blant annet at søkerbildet er svært lyst. Dette gjør det ekstra lett å se om fokus ligger riktig i bildet.
28 mm er en undervurdert brennvidde. Den tar med synlig mer enn 35 mm, men har ikke vidvinkelfortegningen, noe man får med en 24 mm. Karakteren vår tar hensyn til at det optisk er snakk om et knivskarpt objektiv allerede fra full blender, men også at man må klare seg uten bildestabilisering, noe det for eksempel er i Nikons topprofesjonelle zoomobjektiv på 24–70 mm F2.8. Dessuten er det hele 13 353 kroner
dyrere enn Nikons også glimrende AF-S NIKKOR 28mm
F1.8G, som også er optimert for fullformat.
Når det gjelder bildekvalitet, er det verken fortegning eller kromatisk aberrasjon å se på bildene, men svært svak vignettering på F1.4, som er sterkt redusert på F2.0 og helt borte på F4.0. Objektivet har hele 14 linseelementer, og ni blendergardiner er med på å gi svært flott uskarphet i bakgrunnen.

Konklusjon

Knivskarpt og lyssterkt vidvinkelobjektiv, og
konstruksjonen er svært robust.
Veldig høy pris samt manglende bildestabilisering trekker litt ned i karakterboken.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon