Nikon NIKKOR Z 50mm F1.8 S

Robust objektiv med bildekvaliteten på topp, flott skarphet og god bokeh. Objektivet er stort og tungt. Dessuten er prisen høy. Ingen programmerbar innstillingsring.

av Utstyrsguiden #Objektiv #Nikon
9.0

50 mm er en klassisk brennvidde for blant annet portretter og gatefotografering, og Z 50mm F1.8 S er Nikons kandidat for de nye speilløse fullformatkameraene i Z-serien. Det er nesten dobbelt så stort og mer enn dobbelt så tungt som det tilsvarende Nikon AF-S NIKKOR 50 mm F1.8G for speilrefleks. Dessuten er prisen mer enn dobbelt så høy.
Så har også Z-objektivet flere linseelementer og nye belegg som minimerer optiske feil. Det føles også gedigent og balanserer godt på Z 7-kameraet vi testet det med. Siden Z-kameraene har integrert bildestabilisering, er det ingen stabilisering i objektivet. Autofokus fungerer raskt og støysvakt, og fokusringen går passelig stramt ved manuell fokusering.
Merkelig nok har ikke objektivet en programmerbar inn-
stillingsring som f.eks. kan justere eksponeringskompensasjon, og som settobjektivet på 24–70 mm har. Prisen er høy for en 50 mm med F1.8, men du får bildekvalitet i toppklasse med nydelig skarphet i hele bildet, også på full blender. Vi ante vignettering på F1.8, som er borte på F2.0. Det er ingen spor av fortegning. Bakgrunnssløringen ved f.eks. portretter har dessuten en fin bokeh med flotte og avrundede høylys.

Konklusjon

Bakgrunnssløringen ved f.eks. portretter har dessuten en fin bokeh med flotte og avrundede høylys.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon