anm_sony100mm_01

Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

Skarpt møter uskarpt

av Utstyrsguiden #Objektiv #Sony
8.7

Med dette 100 mm-objektivet har Sony satset på å gjøre det skarpe knivskarpt og bakgrunnsuskarpheten ekstra bløt og tiltalende. Det blir delvis gjort med hele 11 blenderlameller og til dels med en STF-linse som har normalt, ufarget glass i midten, og mot kanten toner det gradvis ut i et gråfilter slik at kanten mister to trinn med lys. Det gjør at høylys ute av fokus blir mørkere og bløtere i kanten og skaper en spesiell uskarphet. Objektivet mister også to blendertrinn og har i praksis F5.6 som største blender. Det er ikke merkbart under fotograferingen, for den elektroniske søkeren i Alpha-kameraene holder lysstyrken konstant.
Du må selv jobbe fram den spesielle bokehen ved å justere avstanden til bakgrunnen på for ekempel portretter. Objektivet er knivskarpt på alle blendere, og det blir ingen vignettering, kun litt putefortegning. Den optiske bilde-stabiliseringen er god.

Konklusjon

Et spennende objektiv som er skarpt på både store og små blender-åpninger, og det viser nok en gang ambisjonsnivået til Sony.
Selv om uskarphetseffekten til STF-linsen er god og annerledes, synes vi at man får penere bakgrunnsuskarphet med F1.8 på et 100 mm-objektiv.

Spesifikasjoner

Merke
Sony