Sony SEL 10-18mm F4.0 OSS

Det er lett å falle for det nye vidvinkelobjektivet til Sony NEX-kameraene. Finishen er lekker, og mekanikken kjører fint, men kan optikken leve opp til det?

#Objektiv #Sony
8.7

Sonys objektiv dekker brennviddeområdet ti til 18 mm, som tilsvarer 15-27 mm supervidvinkelzoom. Det har blender F4.0 og innebygd optisk bildestabilisering. Filterfestet er på 62 mm, og det leveres med en god motlysblender. Det er laget i metallutførelse, og både zoom- og fokusring går både jevnt og lett.
På testbildene våre var det påfallende vignettering på alle blenderverdier og brennvidder. I beste fall var det en blenders lystap, mens det på 10 mm F4.0 var det dobbelte. Skarpheten er høy allerede fra full blender på 10 mm-innstillingen, mens man må ned på F5.6 for å få optimal kvalitet på 14 og 18 mm. Over F11 synker skarpheten merkbart. Skarpheten er best i midten, men kantskarpheten henger godt med. Det er en tanke kromatisk aberrasjon, men som likevel ikke gjør objektivet dårlig. Det viser bare at det i praksis er en større utfordring å konstruere et kvalitetsobjektiv i en så kompakt størrelse, og med det i bakhodet er kvaliteten på bildene faktisk flott.

Konklusjon

Sony har laget en vidvinkeloptikk som har velfungerende mekanikk, og som samtidig har høy optisk kvalitet sett i betraktning av zoomområdet og den svært kompakte størrelsen. Det er noen få problemer med vignettering, men skarpheten er helt i orden.

Spesifikasjoner

Merke
Sony