ACDSee Pro 7

Nyeste utgave av programmet, som tar seg av hele den fotografiske arbeidsgangen, er blitt enda bedre i organiseringsdelen. På andre områder kniper det likevel litt i forhold til konkurrentene.

#Program #ACDsee
8.3

I likhet med Lightroom er ACDSee Pro et program til å styre hele den fotografiske arbeidsgangen fra import, organisering og bildebehandling til presentasjon på f.eks. internett. Og med versjon 7 er det blitt lettere å få oversikt. I utgangspunktet åpner programmet mappen Bilder, der man ser miniatyrer av bilder og undermapper, og det begynner straks å indeksere bildene i de mappene man åpner. Markerer man et bilde, kan man via et nytt panel raskt få oversikt over de viktigste innstillingene av f.eks. blender, lukkertid, ISO og lysmåling. I tidligere utgaver måtte man finne opplysningene i en lang liste, så nå er det langt enklere.

Kartfunksjonen er også blitt forbedret med Reverse Geocoding, så plasserer man et bilde på programmets verdenskart, kan man med et enkelt klikk få lagt til opplysninger om f.eks. land og by i bildets metadata. Det er smart!

Halser etter Lightroom

I bildebehandlingsdelen, som også virker som raw-konverter, kan man nå klone og hele nondestruktivt hvis man f.eks. vil fjerne flekker eller andre skavanker i et bilde. Funksjonen virker godt og gir gode resultater. At det gjøres nondestruktivt betyr at man alltid kan gå tilbake til originalbildet. Man sparer likevel ikke nevneverdig plass, for programmet oppretter en skjult jpeg-kopi av bildet med justeringene. Nå kan man sette inn forløp som inneholder en egen bildebehandling.

Her kan man justere eksponering, fargemetning, kontrast med mer i en del av bildet, mens resten ikke påvirkes. Funksjonen er smart hvis man f.eks. vil gjøre en himmel mørkere. Hvitbalansen kan likevel ikke justeres i forløpet. Både kloningsverktøyene og forløpene er likevel funksjoner man også finner i Lightroom, der de uansett er mer velfungerende, og Adobes program er fortsatt langt bedre på bildebehandling, men på organiseringssiden er ACDSee Pro 7 lynraskt når man sorterer og f.eks. tilføyer søkeord, og man har en glimrende oversikt over bildefilene. Her drar ACDSee fra Lightroom, og organiseringsdelen alene kan være gull verdt for fotoentusiasten, som fra før av har et godt bildebehandlingsprogram. Prisen er uansett vel høy.

Konklusjon

Programmet er et av markedets suverent beste til organisering og gjennomsyn av bilder. Det er raskt når man ser igjennom bilder, og det er lett å legge til opplysninger til bildene, men du bør ikke velge det på grunn av bildebehandlingsdelen, som er et stykke etter de beste konkurrentene. Derfor er prisen for programmet også litt vel høy.

Spesifikasjoner

Merke
ACDsee