anm_acdsee10ult_01

ACDSee Ultimate 10

Målet med ACDSee Ultimate 10 er at programmet skal være det eneste fotoprogrammet du noensinne får bruk for. Det er nær ved å lykkes.

#Program #ACDsee
8.9

ACDSee Ultimate 10 er bygd opp på samme måte som Lightroom, med et bilde eller miniatyrbilder i midten og
paneler på begge sider. Det har også moduler som Manage og Develop, hvor man henholdsvis arkiverer og redigerer. Som tidligere er ACDSees arkiveringsdel suverén. I motsetning til Lightroom slipper du helt å importere og eksportere og holde orden på katalogene.
Programmet gaper over titusenvis av store bildefiler uten at det går tregt. Kort sagt finner du neppe et bedre arkiveringsprogram. Tidligere var ACDSees bildebehandling direkte primitiv, men den blir bedre for hver nye
versjon av programmet.
Med f.eks. Skin Tune-funksjonen, som retter opp feilbelyste hudtoner, overgår nå ACDSee Adobe Lightroom. I Ultimate-versjonen gir ACDSee dessuten mulighet til å jobbe i lag. Det gjelder både nye lag og kopier av bakgrunnslaget og justeringslag, mens tekst dessverre ikke auto-
matisk legger seg i separate lag. Verk-
tøyene er logiske å finne og enkle å
dosere. Blant de nye verktøyene i ver-
sjon 10 finner vi forbedrede filtre, som Dehaze for fjerning av av dis, samt nye pensler og forbedret støyreduksjon. Man kan konvertere raw-filer, men her er de beste konkurrentene bedre.
Fanene Lightroom har brukt for å gjøre det enkelt å lage flotte utskrifter, bøker og nettgallerier, bruker ACDSee til likegyldigheter som statistikk for mest brukte kamera, meldinger og annet. I forhold til Lightroom, som vi fant til 1049 kroner, er prisen også litt høy. Og trenger du ikke lagene fordi du primært skal bruke programmet til organisering, kan du velge det vanlige ACDSee 10 til 1019 kroner. Programmet fås ikke på norsk.

Du kan laste ned en 30-dagers gratis prøveversjon av programmet på acdsee.com, der du også kan kjøpe og laste ned programmet. Programmet fås ikke på norsk. Prisene virker lavere enn de vi har oppgitt, men når du har lagt inn kredittkortopplysningene dine og skal til å betale, blir det plutselig lagt til 25 % moms på prisen.
Det vi liker best med arkiveringsdelen, er at den er forrykende rask og at man kan få det slik man vil ha det. Hvis du vil samle bildene dine i kataloger, kan du gjøre det. Vil du ha det fritt, så lar du det bare være. Du kan sortere bildene dine på kryss og tvers etter dato, den brukte blenderen, gps-data og hvilken som helst annen parameter og få tak i akkurat de bildene du er ute etter, og du kan selvfølgelige gi bildene karakterer med stjerner og dermed raskt hente fram de beste. Programmet leser den karakteren du gir til bildene i f.eks. Canon EOS 5D. Når du får vent deg til de mange mulighetene med snarveisknapper, går jobben forbløffende fort, og du kan naturligvis endre størrelsen på bilder og miniatyrer slik at de passer til behovene dine. Du kan kjøre to skjermer slik at du f.eks. har Manage-funksjonen oppe på den ene skjermen med menyer, miniatyrer etc, mens du har det valgte bildet i full størrelse på den andre. Da kan du raskt vurdere kvaliteten, og du trenger ikke skifte mellom miniatyrer og full størrelse.

Konklusjon

Arkiveringsdelen er nok markedets beste, og bildebehandlingsdelen blir bedre og bedre. Ny Skin Tune-funksjon overgår selv Lightroom.
ACDSee er fortsatt primitivt når det kommer til å bruke bildene til f.eks. utskrifter, lysbildefremsvisninger og webgallerier. Prisen er noe høy.

Spesifikasjoner

Merke
ACDsee