Lr_cc_appicon_noshadow_2017

Adobe Lightroom CC

Adobe overrasket med en helt ny ekstraversjon av Lightroom. Det har flere interessante innslag, men i bunn og grunn trenger ikke vi entusiaster programmet.

#Program #Adobe
8.0

Adobe Lightroom CC er navnet på den helt nyutviklede versjonen av Light­room, som har mange av de velkjente redigeringsmulighetene vi allerede kjenner og elsker i tradisjonelle Light­room. Det mangler enkelte, og for noen brukere viktige, funksjoner som HDR og panorama samt redigering av flere bilder om gangen. Merkelig nok kan du heller ikke skrive ut rett fra CC eller se bildene i fullskjerm.
Brukergrensesnittet er veldig annerledes og minner mye om den mobile utgaven av Lightroom med sirkelformede skyveknapper og en lettere design. Noen vil nok hevde at det ser mer moderne ut enn vanlige Light­room, men vi sitter mer igjen med følelsen av at den nye versjonen er blåst opp fra mobilutgaven til å passe på en dataskjerm.
Imidlertid finner vi også noen veldig smarte og nyskapende muligheter i CC. Først og fremst er det en stor og god nyhet at du ikke lenger trenger å bekymre deg for sikkerhetskopiering. Alle bildene som du importerer til programmet, blir lastet opp automatisk til Adobe-serverne. Blinkskuddene blir altså lagret, så hvis datamaskinen din kneler eller blir stjålet, ligger alle bildene i nettskyen. Vi savner virkelig denne muligheten i Lightroom Classic. Du kan også synkronisere mellom flere enheter i CC. Bildeimport fra mobiltelefonen skjer helt automatisk. Du kan for eksempel søke på «Basketball» i CC, og så finner programmet fram til de relevante bildene. Funksjonen er god, men ikke ufeilbarlig. Du får for eksempel også fram basketballbilder hvis du søker på «Tennis».
Har du aldri prøvd Lightroom før, er læringskurven litt mindre bratt med nye CC. Er du en erfaren entusiast og Light­room-bruker, kan du trygt holde deg til Classic-versjonen.

Konklusjon

Har de aller fleste av de samme avanserte redigeringsmulighetene som den klassiske versjonen. Gir automatisk backup og har et smart bildesøk.
Mangler muligheter som utskrift, fotobøker og kart. Tastatursnarveiene er ikke helt som i Classic, og brukergrensesnittet er – i våre øyne – for enkelt.

Spesifikasjoner

Merke
Adobe