Adobe Photoshop Elements 14

Den nye versjonen av Elements lover å fjerne både rystelser og dis i bildene dine. Det høres lovende ut, men hold an litt før du oppgraderer.

#Program #Adobe
8.7

Adobe Photoshop Elements 14 byr blant annet på nyheten Shake Reduction til å rette på rystede bilder. Det høres lovende ut, men vi har testet med en rekke bilder uten å få et godt resultat med noen av dem. Rent umiddelbart kan bildene se litt skarpere ut, men man kan tydelig se, at det blir skrudd kraftig opp på kontrasten i overgangene, som kommer til å se kunstige ut, og det er fremdeles massevis av spor fra sløringen. Shake Reduc-
tion kommer vi ikke til å bruke igjen.
Det gjør vi imidlertid med en annen ny funksjon, nemlig Haze Removal, som fjerner dis ved å øke kontrasten. Resultatene blir riktig bra og naturlige, og med funksjonen kan man finjustere effekten. Man kan også bruke Auto Haze Removal, hvor man med ett klikk fjerner disen.
Verktøyet Refine Selection Brush, som brukes til å forbedre en markering med, har fått nye muligheter som skal gjøre det lettere å frilegge f.eks. løse hår. Har man markert et pelsdyr med Quick Selec­tion Tool, kan man justere markeringen med verktøyet, så strittende hår med mer blir med i markeringen. Resultatet blir ikke helt perfekt, men er utmerket. Vi vil imidlertid heller bruke noen av de funksjonene man har med funksjonen Refine Edge, og som også finnes i
Elements 13, til denne typen frilegginger.
Det er også litt andre småforbedringer i f.eks. organiseringsdelen.
Har du ikke Elements eller Photoshop, bør du uten tvil kjøpe programmet, som har masser av muligheter. Har du Elements 13 fra før av, bør du virkelig ha mange disige bilder før vi vil anbefale deg å bruke 637,50 kroner på en oppgradering.

Imidlertid må man huske at programmets utmerkede raw-konverter, som forøvrig ikke byr på nye funksjoner i versjon 14, bare blir oppdatert i den nye versjonen, så skifter du til et nyere kamera og vil jobbe med raw-filer fra det, er det kun versjon 14 som støtter filene. Det kan imidlertid omgås ved å hente nyeste utgave av gratis DNG Raw Converteren fra Adobe, hvor man kan konvertere raw-filene til DNG som kan åpnes i tidligere versjoner av Elements.
Guided-modulen har fått nytt utseende med flere funksjoner enn tidligere. F.eks. er Photomerge-funksjonene som brukes til å lage blant annet panoramaer og gruppebilder, flyttet fra Expert-modulen til Guided-modulen. Blant de nye funksjonene er Speed Effect, hvor man kan lage fartsstriper etter en parkert bil ved å markere bilen, tilføre effekten, og fjerne den der den forstyrrer. Det er enkelt og gir en morsom effekt, men det er ikke særlig presist.
Ansiktsgjenkjennelsen i organiseringsdelen er blitt en hel del bedre og krever ikke så mye inngripen fra brukeren som tidligere, da den i langt høyere grad kan finne bilder av samme person og sørger for å gruppere dem, så man ikke manuelt trenger å velge dem. Det er vi glade for. Det tar imidlertid vanvittig lang tid å gå gjennom bildesamlingen for personer, men det foregår i bakgrunnen.
Nå vises bilder med gps-opplysninger som små miniatyrer på verdenskartet under fanebladet Places i organiseringsdelen. Tidligere kunne man bare se hvor mange bilder som var tatt hvert sted. Alt i alt er det et par gode forbedringer i organiseringsdelen, men vi blir ikke vippet av stolen.

Konklusjon

Organiserings- og redigeringsprogram med masser av muligheter for både seriøs bildebehandling og for manipulasjoner. Haze Removal er en hit.
Litt for enkelt til de mest entusiastiske bildebehandlerne, og det er forholdsvis lite med brukbare nyheter i forhold til forgjengeren.

Spesifikasjoner

Merke
Adobe