anm_pse15_01

Adobe Photoshop Elements 15

Nye Elements satser på hel- og halvautomatiske funksjoner som skal gjøre livet lysere for familiefotografen. Entusiastdelen går for halv maskin.

#Program #Adobe
9.0

fikser biffen hvis de du fotograferer ikke smiler nok, eller hvis øynene deres sitter for langt fra hverandre. Funksjonen Adjust Facial Feature gjør det nemlig enkelt å justere mimikk og utseende på øyne, nese og munn i Editor-delen av den nye versjonen av Elements. Vi skal ikke gå inn på etikken her, men nøye oss med å konstatere at funksjonen fungerer særdeles godt. Vi er også glade i effekten Speed Pan, der man enkelt kan lage bevegelses-
sløring i deler av et actionbilde der alt er frosset. Bortsett fra dette byr ikke Elements 15 på mye nytt for entusiastene. Det er ikke noe nytt i verktøy-
kassen, og ingen av de lekre funksjonene fra Photoshop CC, som f.eks. Tone Curve eller HSL/Grayscale, er låst opp i Elements sin Camera Raw-del. Elements beveger seg sakte men sikkert fra å være en noe ribbet Photo­shop til å bli et familieprogram med de hel- og halvautomatiske bildebehandlingsfunksjonene Adobe mener vil gjøre det morsommere og enklere å holde orden på bildearkivet og få mer ut av bildene. For å bidra til dette har det kommet nye, guidede funksjoner, og Elements 15 har blitt kompatibelt med berøringsfølsomme skjermer. Hvis du kjenner litt skuffelse over utviklingen, er det kanskje rart at vi kan gi så god karakter. Det kan vi fordi Elements fortsatt er et supert program. For en svært rimelig pris får du alle de grunnleggende verktøyene fra Photoshop CC. Brukervennligheten er høy og verktøyene kjører med avslappet presisjon og nøyaktighet, noe man først setter pris for alvor på når man har jobbet med konkurrentene. Elements fås på tjekkisk og svensk, men fortsatt ikke på norsk.

Elements er også i versjon 15 bygget opp i bildebehandlingsdelen, som består av de tre brukerflatene Quick, Guided og Expert. Expert-delen er fortsatt bygd opp som klassiske Photoshop med nesten alle de grunnleggende verktøyene og mulighet for å jobbe i både lag, masker, justeringslag og til og med et vell av effekter og grafikk som faktisk gir Elements muligheter som storebroren ikke har. Quick reduserer antall verktøy drastisk, men gjør det til gjengjeld mer oversiktlig for nybegynneren. Guided viser justering av lys, farge og kontraster. Du velger effekten på en link som viser før- og etter-effekten, og ellers blir du dratt igjennom en rekke punkter for å komme fram det endelige resultatet. Guided krever gode engelskkunnskaper. Organizer-delen, som brukes for å holde orden på bildesamlingen, er bygd opp som før, men med den forskjellen at motivgjenkjenning nå går automatisk. Det fungerer best på typiske familiebilder og kan kjenne igjen ansikter tett på samt solnedganger. Men det tar tid, og det er ikke spesielt presist. Landskap og miljøer forvirrer Organizer, så inntil videre vil vi fortsette med å legge til tags og stikkord manuelt.
Noen vil kanskje sette pris på at man fortsatt kan kjøpe Elements i eske med en installasjons-dvd. Hvis du også filmer, så vurdér pakken til kr 1216,25, hvor du både får Photoshop Elements og det glimrende videoredigeringsprogrammet Premiere Elements 15.

Konklusjon

Elements er fremdeles det beste bildebehandlingsprogrammet til under 1000 kroner på markedet. Fantastiske muligheter for å styre mimikk.
I versjon 15 tar Elements nok et lite skritt vekk fra entusiasten og mot
familiefotografen. Nyttige funksjoner i Photoshop CC mangler fortsatt.

Spesifikasjoner

Merke
Adobe