Adobe Photoshop Lightroom 5

Det er befriende at man i den nye versjonen av Lightroom kan utføre flere typer bildebehandling uten å måtte åpne f.eks. Elements. Tross de fortreffelige nyhetene er det allikevel noe som skuffer.

#Program #Adobe
9.0

Under utviklingen av Lightroom 5 har Adobe fokusert på å tilføre nye funksjoner, så man i høyere grad kan utføre alle bildejusteringene direkte i programmet i stedet for å måtte arbeide videre i f.eks. Elements. Nå har det den kraftige funksjonen Upright til automatisk å rette skjeve horisonter og perspektiver samt styrtende linjer. Det virker glimrende på alt fra landskaper til bygninger og retter opp ting på et mikrosekund. Det kan en sjelden gang være nødvendig å etterjustere manuelt, men generelt sparer nyheten deg for en masse tid. En annen kjærkommen forbedring er de nye kloningsverktøyene, der man nå kan male fritt over noe uønsket for å fjerne det. Det virker akkurat like godt som verktøyene Healing Brush Tool og Clone Stamp Tool i Elements – men med den store fordelen at man i ettertid kan bestemme nøyaktig hvor det skal klones inn detaljer fra. Det virker raskt og effektivt.
Vi setter også pris på det nye justeringsverktøyet Radial Filter, der man enkelt kan rette opp et ovalt område til å styre den lokale bildebehandlingen. Her har du de samme muligheter til å justere lys, farge og kontrast som med penselen Adjustment Brush.

Ønskeliste ikke oppfylt

Det er både bra og dårlig, for dessverre er det ikke kommet til nye justeringer i versjon 5, og det stod høyt på vår ønskeliste. Det er fortsatt begrensede muligheter for å endre i fargene i en del områder av motivet, noe Capture One 7 Pro kan. Og der de to forrige versjonene av Lightroom bød på markante løft av bildekvaliteten til hele bildesamlingen, savner vi en vitamininnsprøytning denne gangen. Det forandrer ikke at Lightroom 5 fortsatt står sterkt. Et stort pluss er den unike Smart Previews, som gjør det mulig å bildebehandle på farten, selv om man ikke har tilgang til originalfilene. Det virker fint, og generelt er den nye versjonen
raskere til å håndtere de tunge raw-filene.

Konklusjon

Tidligere var oppgraderingen til nyeste versjon av Lightroom et absolutt must. Slik er det ikke helt denne gangen. De nye funksjonene gjør livet langt lettere, men vi savner noen ekstraordinære funksjoner til den krevende fototentusiasten. Det er unasett fortsatt snakk om et suverent program til å arbeide med raw-bildene, og så er prisen svært attraktiv.

Spesifikasjoner

Merke
Adobe