Alien Skin Exposure X

Bruker du de samme effektene igjen og igjen, er det hjelp å få i Alien Skin Exposure X. Her får du et hav av særlig analoge forinnstillinger til blinkskuddene.

#Program #Alien skin
8.3

Alien Skin Exposure X er et relativt enkelt bildebehandlingsprogram, som er bygget opp som Lightroom med en organiseringsmodul og en modul til bildebehandling. Her er det forhåndsprogrammerte effekter som Fujifilm Velvia og Tintype på venstre side. På høyre side ligger bildebehandlingsfunksjonene. Exposure X fås som program til Windows og Mac. Du kan også bruke det som plug-in i Lightroom eller Photoshop. Det vil vi helt klart anbefale. Exposure X har nemlig ingen utskriftsfunksjon. Programmet er ikke-destruktivt. Det vil si at effektene legges oppå originalbildet i et eget lag. Den enkleste måten å få ut bildet som jpeg på er derfor å eksportere det ferdige bildet fra Lightroom. I Photoshop smelter man lagene sammen.
Rent praktisk velger du en effekt i Exposure X, og du ser virkningen umiddelbart. Du kan angre ved å klikke Reset og velge en annen effekt, eller du kan tilføye enda en effekt på samme bilde. Ved skyveknappene på høyre side kan du se hvilke endringer Alien Skin har tilført bildet og selv arbeide videre ved å styrke og svekke dem eller tilføre andre effekter. Hvis du åpner bildet med de nye innstillingene i Photo­shop, kan du velge å jobbe videre her, eller justere Opacity mellom lagene og dermed styrke eller dempe de forskjellige effektene. Exposure X fås kun på engelsk, men er meget visuelt og intuitivt å jobbe med. Programmet er ikke velegnet til 4K-skjermer, siden noen menyer oppskaleres til leselig størrelse, mens tekst og skyveknapper er bittesmå andre steder.
Alien Skin Exposure er altså en del veldig fine effekt-forinnstillinger, som du kan bruke slik de er – eller jobbe videre på.

De mange presetene er ordnet i 24 grupper, som kan deles opp i fargegjengivelse, svart-hvitt, fotografiske effekter og andre effekter. Effektene er i stor grad oppkalt etter analoge filmer, som f.eks. Kodachrome og Ilford Delta. Alien Skin har smurt tykt på og gjort effektene langt kraftigere enn de var den gang. Det tar vi imidlertid ikke så tungt, for på en Overall Intensity-skyveknapp i øverste høyre hjørne, kan du selv styre, hvor kraftig effekten skal slå gjennom fra null til 100 prosent. Gjennomgående for det store flertallet av effekter er at de simulerer de resultatene man fikk med navngitte analoge filmene, objektivene og fremkallingsprosessene. Og det har alien skin klart ganske så bra. Vi savner imidlertid litt nytenkning med effekter som ikke bare peker bakover.
Er du gal etter effekter, er Alien Skin Exposure X et godt og inspirerende program. HVIS DU LIKER et naturlig utseende og heller vil gjengi motivene dine nøyaktig slik som kameraet så dem, så er det ikke noe å hente her.

Konklusjon

Bra guide til å intuitivt gå veier i bildebehandling du aldri har prøvd før. Det er mange fine effekter å velge mellom, og de kan lett tilpasses.
Exposure X tilbyr primært gamle, analoge uttrykk. Vi skulle gjerne sett litt mer nytenkning. Det er ikke mulig å skrive ut direkte fra programmet.

Spesifikasjoner

Merke
Alien skin